Muzeum Techmania v Plzni nabízí novou výstavu Play

7. říjen 2011

Plzeňské muzeum Techmania Science Center nabízí návštěvníkům novou hravou českou výstavu Play. V Techmanii se představují více než dvě desítky velice interaktivních exponátů podněcujících fantazii, imaginaci a tvořivost. Hlavním tvůrcem projektu Play je Petr Nikl, jeden z autorů české prezentace na světové výstavě Expo 2005 v Aiči v Japonsku. Spolu s ním se na tvorbě Play podílela řada hudebníků, sochařů a dalších umělců.

Expozice v Plzni představuje labyrint objektů, využívajících světelné, zvukové a hmatové efekty. Play je hrou, která návštěvníky vybízí k tomu, aby se jednotlivých exponátů dotýkali, vstupovali do nich, dotvářeli je a hráli si s nimi. Tento kontaktní přístup k celé expozici je nejen dovolen, ale téměř vyžadován.

Součástí výstavy je i takzvaná Krystalíza, což je jakási kolektivní krajina představ. Materiálové termitiště leží na zemi, ponecháno k volné manipulaci návštěvníkům. Ti z nich staví, skládají, lepí a vzájemně propojují rozvíjející se organismus.

Krystalíza v plzeňské Techmanii

Putovní expozici Play ve světě vidělo - a hlavně si s ní hrálo - už přes 2,5 milionu lidí, v Plzni se objevuje poprvé a k vidění tu bude až do konce roku. V Techmanii vystřídala oblíbenou výstavu Music4Kids, kterou si od 2. července prohlédlo přes 17 tisíc návštěvníků.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio