Muzeum umělecké knižní vazby v Lokti patří mezi světové unikáty. Najdete tam i deník Karla IV.

1. prosinec 2021
Poklady minulosti

Další díl seriálu Poklady minulosti nás tentokrát zavedl do Lokte na Sokolovsku. Ve městě najdete malé muzeum, které je v České republice naprosto ojedinělé.

Muzeum umělecké knižní vazby se nachází na náměstí v Lokti na Sokolovsku v přízemí radnice v prostorách Městské knihovny. Muzeum před 20 lety založili loketští občané, manželé a významní umělečtí knihaři Jarmila a Jan Sobotovi.

Poprvé bylo otevřeno v roce 2001 stálou expozicí v Černé věži. Později se expozice přestěhovala do prostor loketské radnice. „Je ojedinělá i ve světovém měřítku. Ve světe se nachází asi 10 podobných muzeí. Můžete u nás najít restaurované rukopisy od 16. století. Máme také velice dobrou sbírku světových autorů, protože Jan a Jarmila Sobotovi byli významní světoví knihaři,“ uvedl kurátor expozice umělecké knižní vazby Vladimír Kalný.

Jedním z nejvzácnějších předmětů je napodobenina Loveckého deníku Karla IV. „Původní deník pochází ze 14. století a byl přes půl metru vysoký a 38 kilogramů těžký. Vozil se na samostatném vozíku,“ přiblížil Kalný. Vystavená napodobenina je rozměrově téměř identická, váží 25 kilogramů.

Jaké poznatky měl Karel IV. v deníku zapsané a co se z originálu dochovalo? Nejen to si poslechněte v reportáži!

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související