Muzeum v Nejdku ukrývá rarity ze života Mattoniho. Najdete tam vzácnou medaili i kroniku firmy

2. listopad 2022
Poklady minulosti

Další díl seriálu Poklady minulosti nás zavedl do Nejdku na Karlovarsku. V Mattoniho muzeu tam při zvláštních příležitostech vystavují unikátní bronzovou medaili.

Muzeum se nachází v přízemí vily postavené roku 1927. Vilu si nechal postavit nejdecký lékař Leo Reinelt. Přízemí objektu mu sloužilo jako ordinace a čekárna, v prvním patře pak bydlela jeho rodina. Po něm se ve vile vystřídalo několik lékařů.

V roce 1991 vilu zakoupili manželé Hrachovcovi, kteří se zasloužili o rozsáhlé opravy a zachránili objekt před zkázou. O několik let později vzhled budovy oslovil sběratele, badatele a regionálního patriota Ladislava Sýkoru, který zde otevřel Mattoniho muzeum.

Dnes nabízí expozici zaměřenou na běžný život, historii vývoje vývozu minerální vody Mattoni i expozici věnovanou prvorepublikové vile, jejím majitelům a významným osobnostem architektury počátku minulého století.

Jedním z nejvzácnějších předmětů muzea je pamětní medaile zobrazující Heinricha Mattoniho a erb rodiny von Mattoni, která byla vyrobená u příležitosti 40. výročí založení společnosti Mattoni. Ladislav Sýkora medaili zakoupil na aukci v Německu od soukromé osoby v roce 2017. Původně pohází z tehdejšího Mattoniho muzea v Kyselce. Před rokem 1968 se ale pravděpodobně dostala právě do Německa.

Medaile váží 250 gramů, v průměru má 8,5 centimetrů a vyrobená je z bronzu. Jde o unikátní záležitost, protože existuje pouze jeden jediný exemplář. V muzeu je uchovaná v bezpečnostním trezoru společně s kronikami firmy Mattoni. K vidění je při zvláštních příležitostech.

Mattoniho muzeum v Nejdku je možné navštívit kdykoliv po předchozí domluvě.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.