Muzeum v Plzni má uniformu zakladatele českého výsadkového vojska

15. duben 2005

Osobní uniformu brigádního generála Karla Palečka (1896 až 1962), jedné z nejvýznamnějších osobností české vojenské historie a zakladatele výsadkového vojska Československé armády, získalo do svých sbírek Západočeské muzeum v Plzni. Uniformu a gramofonovou desku se záznamem originálního Palečkova projevu věnoval muzeu generálův syn Vladimír, sám účastník druhého zahraničního odboje.

Muzeum si velmi považuje, že může uniformu do svých sbírek zařadit. Nový exponát získá čestné místo vedle uniformy generála Karla Kutlvašra, velitele Pražského povstání v květnu 1945. "Generál Paleček patří k legendám a k těm mužům, kteří vytvářeli moderní dějiny a brannost národa.

Logo

Paleček, plzeňský rodák, prodělal první světovou válku jako příslušník československých legií v Rusku, mezi válkami pracoval jako důstojník na různých funkcích. Před okupací odletěl do Velké Británie. Od roku 1942 byl ustanoven přednostou zvláštní skupiny, která měla za úkol výcvik a vysazení paravýsadků na okupovaném území, popsal Hus.

Po válce byl jmenován přednostou přípravné skupiny "jednotek dopravovaných vzduchem" a v roce 1948 se už jako brigádní generál stal velitelem výsadkového vojska. Táta Palec, jak mu výsadkáři říkali, vedl své muže podle nejmodernějších výcvikových metod a vychoval prvotřídní výsadkáře, bohužel v roce 1949 byl zatčen, obviněn z aplikování západních přístupů a odsouzen. Paleček byl propuštěn z vězení roce 1952 a po deseti letech po těžké nemoci v ústraní zemřel. Posmrtně byl rehabilitován a v roce 1991 in memoriam povýšen do hodnosti generálporučíka. V Plzni ho od roku 2003 připomíná pamětní deska na jeho rodném domě.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio