Muzeum v Železné Rudě připomene akci Neptun, komunisty zinscenovaný nález nacistických dokumentů

4. červenec 2013

Tajnou akci Neptun – Černé jezero připomíná od tohoto týdne výstava v Muzeu Šumavy v Železné Rudě. Akci Neptun připravila v roce 1964 komunistická Státní bezpečnost. Jednalo se o zinscenovaný nález beden na dně Černého jezera, ve kterých měly být údajně tajné nacistické dokumenty.

Podle autora výstavy Zdeňka Roučky expozice vypráví o největším podvodu StB, jehož cílem bylo zdiskreditovat západní Německo a prezentovat ho jako stát plný nacismu.

V té době se chystalo televizní natáčení o šumavských jezerech. V roce 1964 potápěči před kamerami objevili v Černém jezeře čtyři plné bedny, ve kterých měly být tajné nacistické dokumenty.

„Samozřejmě všechno byl podvod. Na dně jezera byly prázdné papíry a všechen humbuk, který kolem toho tehdy byl, dodnes lidi vzrušuje. Myslím, že to je zajímavé téma – i proto, aby se lidé přesvědčili, co všechno StB mohla rozehrát, jaké obrovské scénáře s mezinárodním dosahem,“ popisuje autor výstavy Zdeněk Roučka.

„Je to vůbec první výstava, na které mohou návštěvníci vidět fotografie, které nikdy vidět nemohli. Uvidí tam ty nejlepší, nejzajímavější, nejatraktivnější dokumenty, které tehdy byly označovány jako přísně tajné – zvláštní utajení. K tomu samozřejmě spousty artefaktů, které se týkají pohraniční stráže a československé rozvědky,“ říká Roučka.

„K tomu ještě uvidí sestřih původních zvědavých kamer – dva filmy, které tehdy vzrušovaly celé Československo. A spousty zajímavostí, například přesnou kopii bedny wehrmachtu zalitou asfaltem, která byla pomocí autolan příslušníky StB v noci z 19. na 20. června 1964 spuštěna na dno Černého jezera,“ uvádí autor výstavy.

Výstava Akce Neptun – Černé jezero potrvá až do září příštího roku.

autoři: lum , mka
Spustit audio