Muzeum voskových figurín v kostele je světovým unikátem

10. září 2014

Praha, Karlštejn a Český Krumlov. V těchto českých městech můžete navštívit muzeum voskových figurín. Na tuto mapu teď přibyly i Karlovy Vary. Začátkem června slavnostně otevřelo muzeum voskových figurín v lázeňské metropoli. Jeho majitel Marek Sattler byl naším hostem ve středu 10. září.

Karlovarské muzeum je svou rozsáhlostí velmi jedinečným muzeem světového měřítka. Historie voskových figurín sahá až do 18. století, kdy byla uskutečněna první výstava voskových figurín v Paříži pro účely cestovního ruchu a zábavy.

Rekord ve stáří soch drží právě karlovarské muzeum

V expozici najdou návštěvníci nejstarší rušně vyrobené voskové figuríny na světě (z roku 1850). Vystavené exponáty byly vytvářeny výlučně v době života zobrazované osobnosti, takže stáří vystavených figurín je velmi rozmanité. Figuríny jsou oděny do dobových kostýmů a všechny jsou modelovány ručně.

Vystavené figuríny ukazují téměř všechny obory lidské činnosti

Seznámíte se s významnými osobnostmi světového showbusinessu, anglickou královskou rodinou, některými státníky i oblíbenými filmovými a seriálovými hrdiny.

Místo pro muzeum nebylo vybrané náhodně


Některé z osobností vystavené v muzeu voskových figurín:
Nelson Mandela
Winston Churchill
Adolf Hitler
John Travolta
Sean Connery
Jurij Gagarin
Victoria a David Beckhamovi
Michael Jackson
Charlie Chaplin
Mr. Bean

Muzeum se nachází v pozdně gotické stavbě kostela svatého Lukáše v Karlových Varech, který se po více než 66 letech trvale otevřel veřejnosti. Kostel patří svým vzhledem mezi architektonické skvosty lázeňského města a jeho historie sahá až do 70. let 19. století. Tato nemovitá kulturní památka svou tajuplností láká návštěvníky z celého světa na návštěvu kousku své historie. K dokreslení atmosféry Karlových Varů na přelomu století je každému návštěvníkovi umožněno sledovat dobový němý film, který byl natočen v srdci lázeňského města na počátku 20. století. To vše ještě umocní hudba Karlovarského symfonického orchestru.

Jak vznikala celá sbírka? Kolik figurín v muzeu spatříte? Jak dlouho trvá výroba takové figuríny a kolik stojí? Na tyto a řadu dalších otázek odpověděl majitel muzea voskových fugurín v Karlových Varech Marek Sattler. Celý rozhovor s moderátorem Radimem Jehlíkem si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio