Muzeum žehlení a praní v Bečově ukrývá přes tisíc exponátů. Najdete mezi nimi i mýdlo Alice Masarykové

15. březen 2023
Poklady minulosti

S naším seriálem Poklady minulosti jsme se vydali do muzea žehlení a praní. Najdete ho v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Vystaveno je v něm více než 1000 exponátů.

Muzeum žehlení a praní najdete v přízemí historické budovy bývalého soudu na bečovském náměstí. V expozici, která je vystavena ve dvou místnostech si můžete prohlédnout historické pračky, valchy, mýdla, prací prostředky i žehličky.

Těžko uvěřit, že nápad na otevření muzea dostala jeho majitelka v době, kdy vlastnila pouze 5 žehliček. Dnes jich má paní Jiřina Siváková zhruba 700 kusů. Její sbírka zahrnuje žehličky plynové, lihové i elektrické. Ty nejstarší žehlily za pomoci horkého písku.

Velkou vzácností v muzeu je plynový ohřívač na dvě žehličky z první poloviny 20. století. Do muzea se dostal ve špatném stavu, majitelka ho ale díky svým restaurátorským dovednostem dokázala vrátit do původní podoby.

Dalším unikátem je i mýdlo od firmy Katherine Gray z New Yorku. To bylo na zakázku ručně vyrobeno pro dceru prvního prezidenta Alici Masarykovou. Jeho původní majitelka si o paní Sivákové a jejím muzeu přečetla článek v novinách a vzácné mýdlo se jí rozhodla darovat.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.