Muzikoterapie v praxi. Tóny harfy zmírňují strach a mají blahodárné účinky

10. listopad 2022

Harfistka a také muzikoterapeutka Katarína Ševčíková patří mezi vyhledávané hudební umělkyně svého oboru, a to nejen v České republice a na Slovensku. Svou brilantní hrou, technickými znalostmi a šarmem okouzlila nadšené posluchače královského nástroje i v jiných zemích, jako jsou Švýcarsko, Německo, Rakousko nebo Skandinávie, kde pravidelně vystupuje. 

Věnuje se především sólové hře a již několik let doprovází tóny její harfy více jako 400 akcí, koncertů a galavečerů. Věnuje se také muzikoterapii pro pohlazení těla i duše hudbou. 

Interpretuje nejen tvorbu klasické hudby různých období, ale i hudbu jiných žánrů, jako jsou pop, folk, jazz a filmovou hudbu v úpravě pro harfu. Kromě sólových koncertů vystupuje i v komorních sestavách a spolupracuje s řadou hudebníků.

Katarína Ševčíková se za posledních deset let stala jednou z nejvyhledávanějších harfistek ve všech hudebních žánrech. Koncertem její královské harfy jsou každoročně zahajované různé prestižní akce a slavnostní příležitosti nejenom u nás, ale i v zahraničí.

Od roku 2020 se začala také věnovat pedagogické činnosti. Předává své znalosti a zkušenosti dalším generacím vyučováním hry na harfu v německém Bavorsku.

Proč si vybrala právě harfu, čím je tento nástroj výjimečný při muzikoterapii, dají se na ní zahrát současné moderní skladby, jak se cestuje s harfou a proč se rodačka ze Slovenska usadila v Mariánských Lázních?

Spustit audio

Související