Mykolog: opravdové žně teprve přijdou
Letošní houbařská sezóna začala. Tedy alespoň ta letní část, kdy především na Šumavě je možné něco nasbírat. Houbařskou sezónu zažívají také mykologové. Ovšem ti s košíkem do lesa nechodí. Jejich zájmem je monitoring druhové bohatosti hub, i těch nejedlých.
Hříbky, lišky, křemenáče, bedly, masáky – to jsou druhy hub, které nejčastěji končí v košících běžných, řekněme obyčejných houbařů, mezi které se počítám i já. Vyjmenovanými druhy totiž moje mykologická znalost končí. U skutečných mykologů však tyto druhy hub mnoho nadšení nevyvolávají.
„Příval informací, že už rostou, běžte na houby, mě spíš irituje. Když jde mykolog do lesa, tak zjistí, že tam rostou pravé hřiby, ve stovkách, ale ta diverzita je nízká," potvrzuje mykolog Národního muzea v Praze Jan Holec.
Rostou některé hřiby, holubinky, ryzce, nějaké druhy muchomůrek, ale o taková pravé vlně, kdy rostou stovky druhů hub, nemůže být ani řeč. V podstatě ještě horší to bylo v roce 2022, kdy se ani nečekalo, že nějaká houbařská sezóna vůbec začne, ale deštivé září všechno nakonec změnilo. Mykolog Jan Holec proto doufá, že ty opravdové mykologické žně ještě přijdou letos na podzim – ovšem, má to jednu podmínku.
„Pokud zaprší. Je sucho. Přesto, že pršelo hodně, tak letní vlna už končí. Už teď jsou houby nahnilé, prožrané, a při těchto teplotách je to otázka týdne nebo dvou, kdy to skončí," dodává v polovině srpna Jan Holec, který v té době prováděl monitoring jedné malé lesní lokality u Železné Rudy zvané Zámecký les pod Debrníkem, kde objevil zajímavé druhy hub.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?