Myšlenka léčby humorem je skvělá a zdravotní klauni, ti jsou poklad!

17. prosinec 2016

Ordinují lék zvaný „Humorin“ a zasahují v situacích, které jsou psychicky náročné, nebo hrozí riziko pláče. To jsou profesionální zdravotní klauni! Už jste o nich slyšeli? Setkávají se s mnoha silnými lidskými příběhy, ale k problémům všeho druhu se umí postavit. Po svém. A s rozdáváním vitamínů HAHA a CHACHA rozhodně nešetří. Díky nim zní i v nemocničním prostředí smích, proti smutku a skleslosti rázně zasahují a doprovodí vás klidně až na operační sál!


Koncept „léčby humorem“ rozvinul v České republice Američan Gary Edwards. Gary navštívil nemocnici v roli klauna poprvé v roce 1976 a od té doby vyučuje a pomáhá k rozvoji projektů zaměřených na nemocniční klaunství po celém světě. V roce 1998 zaznamenal absenci nemocničních klaunů v České republice a v roce 2001 založil občanské sdružení Zdravotní klaun. První tři roky projekt financoval z vlastních úspor. V roce 2012 byl oceněn Českou lékařskou společností (J. E. Purkyně) medailí za dlouhodobý a významný přínos do zdravotnictví.

Zdroj: zdravotniklaun.cz

Jedním z 86 profesionálních zdravotních klaunů, kteří v současné době působí v České republice, je herec a režisér Jakub Doubrava. Respektive „doktor Herbert Ucík“, abychom ho nazvali správně jeho klaunským jménem, pod kterým pravidelně dochází za malými pacienty do nemocnic v Plzeňském i Karlovarském kraji. V převleku a s červeným klaunským nosem ho můžete vídat nejen na nemocničních pokojích, jako doprovod směle vyráží až k operačním sálům. To díky novému projektu NOS! – Na operační sál!, který se věnuje speciálně dětem připravujícím se na operaci.

Smích léčí – o tom žádná!

Profesionální zdravotní klauni jsou neziskovou organizací s národní a mezinárodní působností. Už řadu let je široce uznávaná pro svoji odbornost v oblasti využívání humoru ve zdravotnictví. Pečlivě vyškolení zdravotní klauni se snaží o uvolnění atmosféry nemocničního prostředí, odbourávání stresu, rozeženou slzičky a účinně napomáhají léčbě. „Čím víc v nemocnicích klaunujeme, tím více se daří zapadnout do doktorských, sesterských a jiných týmů v nemocnici, jsme opravdu jejich součástí. Navíc neklaunujeme jenom pro samotné pacienty, ale i pro rodiče, pro veškeré návštěvy, ale také pro personál, který mnohdy už potřebuje také trochu povzbudit nebo spíše obrátit jedním slovem,“ dodává Jakub Doubrava.

Čtěte také

Malé velké zázraky

Klauniády se v nemocnicích konají pravidelně, mnohdy i tematicky zaměřené - pokaždé je to ale i pro klauny samotné výzva. Jde totiž o živou komunikaci a improvizaci a před ní se klaunům nejprve musí podařit navázat s malým pacientem kontakt. Ne vždy se to daří hned, ale zdravotní klauni kromě velké dávky humoru vládnou i notnou dávkou trpělivosti. A jak těžké je pro klauny vyrovnat se s mnoha smutnými a silnými lidskými příběhy, se kterými se setkávají? „Jednoznačně převládá radost. Když člověk vidí konkrétní případy a vidí i ty malé zázraky, které se dějí, dává to smysl. Práce zdravotního klauna je jedna z nejsmysluplnějších činností, kterým se věnuji“, usmívá se Jakub Doubrava.

Jaké jsou další aktivity herce, režiséra a zdravotního klauna Jakuba Doubravy, který působí i v Českém rozhlasu? Jaké tajemství v sobě ukrývá červený klaunský nos? A kdy a proč se plzeňskou nemocnicí rozléhal beatbox? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio