Na Botiči po nočních bouřích a dešti stoupl 3. stupeň povodňové aktivity. Problémy byly i v dopravě

30. červen 2022 07:03, aktualizováno

Potok Botič u Kocandy v Jesenici u Prahy stoupl vlivem večerních bouří a dešťů na 3. povodňový stupeň, uvedl web ČHMÚ. Starosta Jesenice Pavel Smutný (Starostové a nezávislí) ve spolupráci s dobrovolnými hasiči situaci intenzivně řešil,.

Druhého povodňového stupně, tedy stavu pohotovosti dosáhl Botič v Průhonicích a jeden z jeho přítoků, Pitkovický potok v Kuří u Říčan. Hladiny tam podle webu ČHMÚ ve 22:30 stále stoupaly.

Podle starosty Jesenice Smutného na místě zhruba do 1:00 zabezpečovali dobrovolní hasiči a další lidé domy, kde by hrozilo vyplavení. "Do obytných domů se to naštěstí nedostalo, samozřejmě je voda ve sklepích," řekl Smutný. Pytle s pískem mají podle něj připravené i na pátek, kdy meteorologové předpovídají další silné srážky.

V Jesenici u Prahy byl ve středu večer vyhlášen třetí povodňový stupeň

Třetí povodňový stupeň platí po nočních deštích i v Průhonicích u Prahy. „Botič je divočejší, břehy jsou zmáčené i několik metrů od koryta. Hladina ale klesá,“ hlásí ráno z místa redportér Českého rozhlasu Adam Bejšovec.

Středočeští hasiči mají za sebou v souvislosti počasím od včerejšího večera do dnešního rána přes 200 zásahů. Většinou odstraňovali spadlé stromy nebo čerpali vodu ze sklepů, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Dagmar Zemanová.

Dnes v 7:15 hasiči zasahovali zhruba u 15 událostí. "Nejčastěji vyjížděli odčerpávat vodu ze zatopených sklepů a níže položených prostor, odstraňovali větve a stromy popadané na silnice," řekla Zemanová. Nejvíce výjezdů podle ní bylo na Benešovsku a v oblasti Praha-východ a Praha západ.

Problémy jsou také na železnici, mezi Vlašimí a Postupicemi nebo Zbraslavicemi a Zručí nad Sázavou spadly stromy na trať, uvedly na webu České dráhy. "Jsou to hlavně sklepy, zatopené zahrady, stromy přes silnici, laguny na silnici, očekáváme, že během následujících hodin bude událostí přibývat," řekla Zemanová. Nejvíce událostí podle ní bylo původně hlášeno z Benešovska a Prahy západ, nyní hasiči musí kvůli následkům bouřky a prudkého deště více vyjíždět na Kolínsku.

Bez proudu je po nočních bouřkách v Česku asi pět a půl tisíce domácností. Vyplývá to z informací společností ČEZ, EON a PRE. Skupina ČEZ eviduje čtyři a půl tisíce míst s přerušenými dodávkami. Nejvíc jich je ve Středočeském a Ústeckém kraji. 

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio