Na Chebsku se třásla země

9. říjen 2008
Tento pořad

Na Chebsko, konkrétně do oblasti Nového Kostela, se po delší odmlce opět vrátilo zemětřesení. V noci na včerejšek otřesy dosáhly síly 2,5 stupně Richterovy stupnice a podle zatím předběžného odhadu odborníků to nemusí být ještě konec. Jestli ale seismická aktivita bude zesilovat nebo se opět po otřesu utlumí, je zatím brzy odhadovat. Další podrobnosti zjišťovala Andrea Strohmaierová.

Otřesy půdy zaznamenaly přístroje na Chebsku už od počátku týdne. V pondělí měly sílu do dvou stupňů, v noci na úterý pak šlo o pět otřesů nad dva stupně stupnice. Od roku 2000 je to nejsilnější zemětřesná aktivita v této oblasti.

Seismická aktivita na Chebsku má periodický charakter a po asi desetiletém období se stupňuje. Poslední velké zemětřesení zasáhlo tuto oblast na přelomu let 1985 a 1986. Tehdy šlo o otřesy o síle 4,7 stupně, při kterých už praskaly zdi, padaly komíny a vznikaly další škody.

Následky zemětřesení

Nočního zemětřesení si všimli i obyvatelé Nového Kostela, pod kterým jsou nejčastěji ohniska otřesů. Současné aktivita může být i předzvěstí větších otřesů. I zemětřesení na přelomu let 1985 a 1986 předcházely slabší otřesy už od července a vrchol otřesů přišel až v zimě.

Zemětřesení, která vznikají posunem bloků, na které tlačí plyny, jsou na Chebsku relativně častá, ale charakteristika podloží na Chebsku neumožňuje, aby otřesy dosáhly větší síly než pět stupňů. I to by ale způsobilo škody na domech.

Spustit audio