Na čistší vodu láká bazén SK Radbuza v Plzni

V bazénu SK Radbuza v Plzni v Kozinově ulici bude čistější voda. Sportovní klub mohl díky příspěvku od města pořídit nový pískový filtr. Plavecký areál navštíví ročně asi 90 tisíc dětí i dospělých, kteří teď budou plavat v naprosto průzračné vodě.

Původní filtry byly vyrobeny v roce 1968 a bazénu sloužily od jeho vzniku v roce 1974. Dvě obří válcové nádoby filtrace ukrývají každá 10 tun písku, přes který prochází bazénová voda. „Do filtrů se dávkují dvě chemikálie. Rozhodující látkou je chlor. Ačkoliv je chlor neustále napadaný, že je špatný, zatím se nenašla jiná látka, která by se mu vyrovnala,“ vysvětlil Jaromír Květoň, provozní vedoucí SK Radbuza.

Bazén má rozměry 25 x 12 metrů a jeho zvláštností jsou okénka, kterými je možné ze suterénu pozorovat co se děje pod hladinou. SK Radbuza má i malý dětský bazén, který využívají hlavně školky a školy. Provoz celého sportoviště stojí ročně šest až sedm milionů korun a dotuje ho město a centrální plzeňský obvod. V loňském roce to bylo přes dva a půl milionu korun. Peníze na pískové filtry pocházejí z dotačního programu, do kterého vkládají finance kromě města i všechny velké obvody a je v něm deset milionů korun.

„Čtyři velké městské obvody do toho dávají většinu peněz. Je to druhý rok po sobě, co všechny městské obvody i město Plzeň mělo shodný názor na to, do jakých sportovišť by peníze měly jít. Pomáháme kolem 30 sportovních klubů každý rok. SK Radbuza dostal jeden rok půl milionu korun na výměnu jedné filtrace a letošní rok obdržel finanční prostředky na druhou filtraci. Myslím, že tím to rozhodně nekončí, protože investice do tohoto bazénu budou potřeba i v budoucnosti,“ řekl náměstek primátora Pavel Kotas.

Plány versus finance

SK Radbuza plánuje do budoucna další investice za zhruba tři miliony korun. „Kdyby se nám podařilo zajistit finanční prostředky, chtěli bychom obnovit střechu bazénu, na níž by se instalovaly solární panely, které by nám pomohly v úspoře energií. Navíc plánujeme bazén zateplit. Vše ale záleží na finančních prostředcích,“ uvedla prezidentka klubu Lenka Kohoutová.

Z dotačního programu na Rekonstrukci, opravu a výstavbu sportovních zařízení, areálů a související infrastruktury na území města Plzně získají dotaci ve výši půl milionu korun také například Tělovýchovná jednota Union Plzeň na nové prosklení tělocvičny, Jachetní klub Plzeň na půdní vestavbu a tepelnou izolaci podkroví loděnice, TJ Sokol Plzeň - Nová Hospoda na opravy sportovních kabin nebo SK SENCO Doubravka na rekonstrukci travnaté plochy a opravy zavlažování.

autor: jik
Spustit audio