Na co jít na Finále? Inspirujte se tipy Jana Kastnera

21. duben 2017

Jubilejní 30. ročník přehlídky českých filmů Finále Plzeň 2017 včera večer slavnostně začal, ovšem teprve dnes se naplno rozjíždí jeho programové sekce. Soutěžní i nesoutěžní – nabízejí desítky filmů. Jak se v nabídce zorientovat? Se svou troškou do festivalového mlýna přichází Jan Kastner.

Finále, to je pro mnohé příležitost, jak si dohnat národní novinky, na které jsme se ve shonu všedních dní jaksi nedostali nebo se v předpremiéře podívat na to, co už tušíme, že nestihneme. Přesto je zároveň i přehlídkou toho, k čemu se jinak jen těžko dostaneme. A právě sem bych si dovolil upřít vaši pozornost.

Zdánlivě okrajově, alespoň soudě podle názvu sekce, zní Autorské čtení lokálních umělců, které se však neuskuteční v lokále, ale v Papírně, a to v pondělí večer. Nás ovšem budou zajímat i ti, kteří se nevyjadřují slovem, ale obrazem, a také žijí mezi námi. Doporučuji, protože jsem také lokální patriot, oba vybrané tvůrce, kteří se představí v Divadle JoNáš. Je to jednak Karel Makoň, s hodinovým dokumentem Co se děje kolem nás, v němž pěti skutečným zvířecím hrdinům pohybujícím se ve známých místech plzeňského regionu propůjčili hlas známí mimoregionální čeští herci v čele s Josefem Somrem. Už dnes ve 13 hodin.

Tím druhým je neúnavný filmař duší i tělem (sám si píše scénář, film natáčí jako kameraman i režíruje, stříhá a produkuje) Miroslav Čapek, který ve svém třičtvrtěhodinovém dokumentu KORFU 4+1 přivádí své alter ego, herce Tomáše Hanáka, na oblíbený řecký ostrov za pěticí našich, zde usídlených krajanů. My je navštívíme ve středu v 17 hodin.

Zcela novým promítacím prostorem se pro všechny tři příspěvky z Archívní sekce Talent ve vyhnanství stane vlaková Zastávka Plzeň. Právě zde dnes v 17 hodin můžeme vidět druhý americký film Ivana Passera Zákon a nepořádek o dvou kamarádech z newyorské Upper East Side, kteří se dají k policii, aby mohli vzít spravedlnost do vlastních rukou. Hodinovou Kafkovu Proměnu natočil v roce 1975 v Německu infant terrible české nové vlny, loni předčasně zesnulý Jan Němec.

Řehoř Samsa se začne proměňovat v brouka zítra, opět v 17 hodin. A konečně v neděli v 15 hodin se s Vojtěchem Jasným a jeho kameramanem Igorem Lutherem přeneseme na izolovaný maják, v němž musí vězeň vydržet dva roky, aby mu byl odpuštěn zbytek trestu za zabití při hospodské rvačce. To vše v německo-rakouském filmu Maják z roku 1972.

Tolik jako alespoň malý maják k orientaci na právě započatém festivalu. Ať neztroskotáte.

autor: Petra Kosová
Spustit audio