Na depozitáři Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje se dokončují stavební práce

Nově zrekonstruovaný depozitář Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje bude mít dvacet sedm kilometrů regálů namísto šesti. Čtyřpatrová budova v Plzni na Borech nabídne kromě více prostoru pro uskladnění knih třeba i studovnu pro badatele.

Studijní a vědecká knihovna v Plzni má v současné době ve třech budovách zhruba dva miliony knih a nové už neměla kam dávat. Částečná demolice a následná rekonstrukce depozitáře začala před rokem a v současné době se tu dokončují poslední stavební práce. Nyní se provádí epoxidové nátěry, montuje se generální klíč a kompletuje se vzduchotechnika.

Nový depozitář bude mít Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje

Nový depozitář bude mít tři patra a každé z nich nabídne prostor pro uskladnění knih o velikosti necelých 600 m². „Objekt vypadá, jako by do stávajícího objektu bylo něco vnořeného, to byl architektonický záměr. Až se to tady zaplní knihami, za těch x desítek let, tak statici vypočítali, že vnitřní vestavba může poklesnout o pár centimetrů,“ sdělil stavbyvedoucí Václav Pícka.

Kapacita depozitáře se pětinásobně navýšila

Zvětšit až pětinásobně stávající depozitář se podařilo díky přepočítání statiky. „Z původních pěti tisíc běžných metrů jsme se dostali na dvacet sedm tisíc běžných metrů knih,“ oznámil ředitel Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Daniel Bechný. Pomohlo tomu předělání celé konstrukce budovy a navýšení o patra nahoru.

Nový depozitář bude mít Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje

Z původního přízemního objektu v areálu bývalých kasáren na Borech se nechala vybudovat čtyřpatrová budova. V posledním patře se nachází strojovna vzduchotechniky, která zajišťuje vlhkost, teplo a výměnu vzduchu v depozitářích.

„V nové budově budou uloženy vysokoobrátkové knihy, přesně to, co si objednáte a není přímo v hlavní budově v tom volném výběru, tak víceméně bude pocházet z tohoto depozitáře,“ oznámil Daniel Bechný. Stavba bude dokončena zhruba za měsíc. Následně se budou instalovat regály tak, aby se nejpozději v létě mohly vrátit všechny knihy zpět.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio