Na dodržování pravidel při prodeji kaprů dohlíží v těchto dnech inspektoři České obchodní inspekce

20. prosinec 2021 21:49, aktualizováno

V leckteré české domácnosti je naprosto nepředstavitelné, že by na štědrovečerním stole chyběl kapr. Jejich prodej právě v těchto dnech začal. Na důstojný konec kapřích životů dohlížejí různé kontroly. Státní veterinární správa kontroluje dodržování pravidel pro prodej živých ryb a doporučených způsobů jejich porážení. Na to, aby se kapr nestal předmětem nějakých špatných obchodů, na to v těchto dnech také na západě Čech dohlížejí inspektoři České obchodní inspekce.

„My se neohlašujeme. V podstatě si vystojíme frontu, objednáme kapra, necháme si ho navážit, požádáme o doklad a zaplatíme. Potom se prokážeme a v okamžiku, kdy jsou nějaké nejasnosti, požádáme o převážení. Jde o to, věřit v poctivost prodeje. Když třeba mrzne, tak se na váze nabaluje led a tím pádem tam vzniká nějaká hmotnost navíc. To je asi nejčastější prohřešek. V dnešní době už většinou šizení spotřebitelů neprobíhá, tak jak tomu bylo kdysi dávno,“ popsal průběh kontroly jeden z inspektorů ČOI.

Na prodej vánočních kaprů dohlíží ČOI

Česká obchodní inspekce provede na západě Čech zhruba dvě desítky kontrol prodeje kaprů. „Plánujeme kolem deseti kontrol v Plzeňském kraji a kolem deseti kontrol v Karlovarském kraji. Ty počty dlouhodobě snižujeme, protože přece jen množství zjištění se za poslední léta opravdu velmi razantně snížilo,“ uvedl ředitel české obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Kontrolu mohou prodejci očekávat i v následujících dnech. Inspektoři prý nezůstanou jen ve velkých městech, ale vydají se třeba i do maloměst nebo na venkov.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio