Na Domažlicku rybáři na rybnících kvůli rybám rozmrazují vodu

15. leden 2017

Zimní počasí zaměstnává rybáře. Rybníky, kde zůstala ryba, pravidelně kontrolují. Na některých rybnících na Domažlicku mají dokonce rozmrazovače, které zlepšuje okysličení vody v zimě. To vše dělají proto, aby se rybám lépe dýchalo a žilo.

„Nyní se nacházíme na rybníce Metelský, kde máme přes zimu uskladněné ryby, laicky řečeno. Zde máme elektrický rozmrazovač. Ten se skládá ze čtyř plováků, které jsou spojené železem, jež celé zařízení drží. Nahoře je umístěný motor se šnekovou převodovkou. Přibližně dvacet čísel pod vodou se nachází vrtule, která k hladině zvedá teplejší vodu. Tím se led rozmrazuje.“ uvedl Petr Štauber, vedoucí střediska Chocomyšl z Klatovského rybářství.

Metelský rybník na Domažlicku - elektrický rozmrazovač ledu

Hlavním důvodem používání rozmrazovače na rybnících je, podle Petra Štaubera, okysličování vody. V rybníce se vytvoří díra, kterou následně prostupuje do vodní plochy světlo. Pokud je totiž ledová plocha zasněžená, pod hladinu nejde světlo, a tím pádem neprobíhá potřebná fotosyntéza.

Mimo elektrický rozmrazovač se používá i větrný typ

Na rybníce s názvem Glasser II. se používá jiný typ rozmrazovače a to větrný. “Ten má nahoře vrtuli, která přes převodovku pohání druhou vrtuli, jež se nachází pod vodou a stejně jako předchozí rozmrazovač zvedá teplejší vodu nahoru. Vzhledem k tomu, že tento rybník nemá dostatečný přítok, musí se nejprve na ledu nakreslit obrys díry, která se následně vyřízne motorovou pilou,“ vysvětluje Štauber.

Větrný rozmrazovač ledu - rybník Glázr 2 na Domažlicku

O rybník se stará baštýř Vilém Rais, který popsal, co na ledě dělá: „Pro usnadnění práce se nejprve na ledu odhrabe sníh. Prohlubeň se vytváří proto, aby se okysličovala voda a ryby zimu ve zdraví přežily. Šířka otvoru by měla být do 1,5 metru. Musí být ale užší než násada speciální sekery, kterou při práci používáme a která, v případě prolomení ledu, překryje tu prohlubeň a je možné se o ni opřít. Délka otvoru je přibližně 12 metrů. Po odlomení kry, se musí led nasekat a včetně vzniklé tříště potopit.“

V případě větších mrazů a sněžení se kontroly na rybnících provádějí častěji. Pokud se na ledové ploše vytvoří vyšší sněhová pokrývka, musí se sníh shrnout, aby mohlo světlo do vody přes led proniknout.

autor: jik
Spustit audio