Na Domažlicku téměř vymizeli zahraniční turisté. Hotely a penziony ubytovávají až 95 procent českých návštěvníků

4. srpen 2020 14:35

Čevabčiči místo steaků, i změnou jídelního lístku reagují některé hotely na Domažlicku na dopady koronavirové krize. Místo zahraničních klientů letos hostí v drtivé většině české turisty. Ti se na Chodsko nebojí jezdit. To i přesto, že během března a dubna patřil právě tento region k těm nejrizikovějším v Česku.

Koronavirová krize se podepsala například i na návštěvnosti v Chodské chalupě nad Újezdem u Domažlic. „Hodně se rušili svatby. Třeba v červenci jsme měli mít šest svateb, uskutečnila se ale jen jedna. Co šlo, tak se přesunulo na další měsíce, bohužel jsme o nějaké svatby i přišli. Co se týče ubytování, tak se nám naštěstí podařilo klientelu získat zpět, a mohla bych říct, že se nám možná o třetinu zvedly rezervace na ubytování,“ popsala Nikola Zámečníková.

Koronavirová krize se podepsala například i na návštěvnosti v Chodské chalupě nad Újezdem u Domažlic

O jednu třetinu se zvýšil počet rezervací také v domažlickém hotelu Zlatá včela. To penzion Milenium v Klenčí pod Čerchovem je přibližně na stejných číslech jako v předchozích sezonách. V hotelu Bohmann v Babyloně u Domažlic se letos zásadně proměnila klientela. Z 80 % jde totiž o české turisty, a v domažlickém hotelu Sokolský dům je to dokonce 95%.

„I ve výběru jídel jsme se museli zpátky přeorientovat na klasicky českou kuchyni. Zmizela naopak luxusnější jídla, jako jsou například steaky, hovězí a podobně. Co se týká ubytování, tak jsme rušili nespočet rezervací. Lidé, kteří zůstali, volali a ptali se, jak na tom v kraji jsme, zda jsme skutečně tak zamoření a jestli tu nemáme nějaká zvláštní opatření,“ uvedla Šárka Václavíková, provozní Sokolského domu.

Na návštěvnost Domažlicka mají vliv i zrušené Chodské slavnosti

V hotelu Sokolský dům řeší Šárka Václavíková ještě další potíž. Jedním z vrcholů turistické sezony jsou v regionu tradiční folklórní Chodské slavnosti. Ty letošní budou ale kvůli koronaviru pouze virtuální. Někteří lidé už ubytování zaplatili, ti další ho mají zatím alespoň rezervované. „Polovina, která už zaplatila, zaplatila mnohem víc, protože na Chodské slavnosti jsou pokoje dražší téměř jednou tolik. Noví mi to ale nebudou asi chtít zaplatit, protože tady žádné slavnosti skoro nebudou,“ dodala Šárka Václavíková.

Přestože klientů je v hotelech a penzionech na Domažlicku dost, majitelé se shodují na tom, že schodek v tržbách, který způsobila ztráta zahraniční klientely a také nucené uzavření od poloviny března do května, se pravděpodobně do konce roku nepodaří dohnat.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy