Na dveře klepe nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVBT-2. Kdy, jak a proč?

12. listopad 2019

V současné době lze v České republice přijímat televizní signál různými způsoby. Tím nejvíce využívaným je digitální pozemní vysílání ve standardu DVB-T. Ač to není dlouho, co byly vypnuty analogové vysílače a zapnuly se ty digitální, už se rýsuje další změna, kterou je přechod na nový standard označovaný jako DVB-T2. 

Jak bude probíhat přechod na DVBT-2 a co to pro uživatele znamená? Jaké jsou důvody k tomuto kroku?

Čtěte také

Jaký je rozdíl mezi DVB-T a DVB-T2? Jak DVB-T2 naladit? Může se jeden set-top box použít pro více televizorů? Co to znamená pro společenství vlastníků? Očekávají se nějaké komplikace? Kam se mohou lidé obracet se svými dotazy?

Tiskový mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina v naší radioporadně na téma: vypnutí DVB-T a přechod na DVBT-2. Kdy, jak a proč?

Každá změna něco stojí, ani přechod na DVB-T2 nebude tedy pro diváky úplně zadarmo. Lidé ale mají dnes mnohem víc alternativ než tomu bylo před 10 lety, kdy se poprvé přecházelo z analogového vysílání na digitální. Přechod na DVB-T2 je tedy jednou z mnoha cest, jak si zajistit kvalitní a spolehlivý příjem televizního vysílání.

Co je DVB-T2

DVB-T2 je nový standard digitálního pozemního televizního vysílání, který má na území České republiky v roce 2021 zcela nahradit současný standard DVB-T.

Přechod z DVB-T na DVB-T2

Stávající televize nebo set-top boxy, které jsou schopny přijímat DVB-T nebudou schopné přijímat signál v DVB-T2. I když máte novější zařízení vyrobené před rokem 2017, které podporuje standard DVB-T2 s kódováním MPEG4, na českém trhu budou fungovat pouze přijímače, které k tomu všemu zvládají nejnovější kódování HEVC.

Na dveře klepe nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVBT-2 (ilustrační foto)

Podpora DVB-T2 a zároveň HEVC je klíčová, jinak zařízení nebude schopno zobrazit toto vysílání. V takovém případě je nutné pořídit set-top-box nebo vyměnit televizi.

Není DVB-T2 jako DVB-T2 + HEVC

Zkusili jste příjem nových DVB-T2 sítí na vaší současné televizi a vidíte jen černou obrazovku nebo slyšíte jen zvuk i přesto, že váš přijímač podporuje standard DVB-T2?

Je možné, že vaše televize sice "umí" přijímat signál v DVB-T2, ale nerozezná kodek HEVC. V českých domácnostech je odhadem několik tisíc takových přijímačů. I v tomto případě tedy budete potřebovat ke své televizi samostatný set top box s podporou DVB-T2 + HEVC.

Televizní přijímače DVB-T2 bez podpory HEVC byly dostupné v některých obchodech s elektronikou ještě před rokem, kdy nebyla natolik rozšířená certifikace vhodných televizí. Poctiví obchodníci však už prodávají pouze televize, které HEVC podporují. I přesto je dobré se při koupi nového přijímače aktivně zajímat u svého prodejce, zda vyhlédnutá televize podporuje DVB-T2 společně s HEVC.

Termín přechodu na DVB-T2

Vysílání ve standardu DVB-T / HEVC je už nyní dostupné na většině území ČR díky přechodovým sítím České televize, Českých Radiokomunikací a společnosti Digital Broadcasting.

Jako první přijdou 27. listopadu na řadu vysílače Praha-Žižkov a Cukrák a vypnou v současném vysílání DVB-T programy České televize. V jejich dosahu je podle Českých radiokomunikací asi 25 procent českých domácností.

Na dveře klepe nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVBT-2 (ilustrační foto)

Pokud doma nebudete mít televizor, který DVB-T2 podporuje, nebo set-top box s podporou DVB-T2, nebudete Českou televizi moci od tohoto dne sledovat.

Přechod na DVB-T2 u kanálů České televize bude potom pokračovat od ledna do konce května příštího roku. Soukromé televize se začnou na nové frekvence přesouvat od ledna příštího roku a přechod bude dokončen na konci června 2021.

Kam se obrátit se svým dotazem

V případě nejasností se lidé mohou s dotazy ohledně přechodu na DVB-T2 obracet na k tomu speciálně zřízenou bezplatnou linku Českých radiokomunikací 800 929 929, která je dostupná v pracovních dnech od 8 do 20 hodin.

Technické dotazy týkající se přijímačů bude po dohodě Českých radiokomunikací řešit linka 225 991 000 společnosti Datart.

Celou radioporadnu s Martinem Drtinou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související