Na dvou přejezdech mezi Kaznějovem a Horní Břízou dnes začnou fungovat závory

26. srpen 2019 10:00

Jedny závory budou na silnici třetí třídy nedaleko Obory na severním Plzeňsku, druhé na hlavním tahu z Plzně do Mostu. Oba zprovozní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes 26. srpna v podvečer.

„Jedná se o komunikaci první třídy, kde se v nedávné minulosti staly závažné dopravní nehody a je tam hustý provoz. Z bezpečnostně preventivních akcí bylo prokázáno opakované nedodržení zákona o pozemních komunikacích. SŽDC se bude snažit doplněním závor další nehody eliminovat,“ řekla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová s tím, že dlouhodobý trend ukazuje, že i když jsou přejezdy vybaveny světelnou výstražnou signalizací a splňují legislativní parametry, doplnění závor přispívá ke zvýšení bezpečnosti.

Další závory začnou od letošního října fungovat na železničním přejezdu v Sedlecku na Rokycansku na lokální trati Ejpovice — Stupno — Radnice. V příštím roce SŽDC plánuje osazení závor na železniční přejezd přímo v Bělé nad Radbuzou na Domažlicku na trati z Domažlic do Plané u Mariánských Lázní. Na stejné trati, ale o rok později, by měly být závory i na přejezdu v úseku Havlovice – Trhanov, který je posledním přejezdem bez závor na komunikaci první třídy v Plzeňském kraji. A v roce 2021 dostane závory ještě mezistaniční úsek Nepomuk — Pačejov na trati Plzeň — České Budějovice.

Závory dostávají primárně přejezdy na silnicích 1. třídy

Záměrem SŽDC je podle Radky Pistoriusové primárně doplnit a nově budovat přejezdová zabezpečovací zařízení se závorami na komunikacích 1. třídy. Na ostatních komunikacích nižších tříd se závory doplňují na základě individuálních místních podmínek a požadavků.

V současnosti je v Plzeňském kraji 267 přejezdů zabezpečených světelnou signalizací, 58 z nich má navíc i závory. Ostatních přejezdů označených jen výstražnou dopravní značkou je v regionu 256.

Celkem dá letos Správa a údržba silnici do úprav a zabezpečení přejezdů v Plzeňském kraji skoro 60 milionů korun. 

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Správa železniční dopravní cesty
Spustit audio