Na farmě zemědělské školy v Klatovech si musí vystačit bez pomoci studentů

8. únor 2021 16:20, aktualizováno

Střední škola zemědělská a potravinářská v Klatovech provozuje školní farmu, kterou letos převzala od Plzeňského kraje. Studenti a učni se tam běžně věnují pěstování rostlin, pečují o zvířata a zpracovávají produkty. Teď si ale farma musí vystačit jen se svými zaměstnanci.

Práci na farmě zvládají kmenoví zaměstnanci bez pomoci studentů, protože se zatím nejedná o sezónní práci na poli. Pokud by vládní opatření, kdy žáci nemohou chodit na praxe, trvala až do léta, musela by škola přijmout pomocné pracovníky.

V kravínu se nachází sto kusů dobytka. Jedná se o tradiční český černostrakatý skot. „Jsme česká farma, takže budeme chovat i český dobytek,“ oznámil vedoucí školního hospodářství Jan Šilhavý. Mléko z farmy se dodává do německé mlékárny Goldsteig. Celý areál včetně polností má cca 380 ha zemědělské půdy a z toho je 40 ha luk a pastvin.

Škola chce kravín zrekonstruovat

„Do budoucna to zde chceme přestavět na moderní dojírnu a možná i robota na dojení,“ oznámil ředitel Střední zemědělské a potravinářské školy Vladislav Smolík. Současná dojírna slouží pro výuku žáků, ale existují již modernější technologie.

Školní statek byl již dříve školním závodem Střední školy zemědělské a potravinářské. Žáci jak studijního oboru agropodnikání, tak učebního oboru zemědělec, farmář, tedy docházeli na statek na praktickou výuku. „Naše vize do budoucna je školní hospodářství přizpůsobit ještě více praktickému vyučování, aby se zde žáci naučili od A až do Z zemědělství,“ sdělil ředitel Vladislav Smolík.

Škola má s farmou velké plány

I za pomoci různých dotačních programů do ní chce investovat desítky milionů korun. Mělo by dojít k rekonstrukci celé školní farmy. „Máme v plánu vybudovat nový kravín s moderními technologiemi, ať s novou dojírnou a možná i s robotem. Naší vizí je, aby děti dělaly v nejmodernějších objektech s nejmodernějšími technologiemi,“ uzavřel Vladislav Smolík.

Škola do budoucna plánuje na farmě chovat všechny druhy hospodářských zvířat a pěstovat více různorodých plodin než v současné době. Na školní farmě pracuje třináct kmenových zaměstnanců a za běžné situace jim pomáhá až dvacet studentů denně.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio