Na festivalové lístky čekaly u Thermalu stovky lidí, ty první rozdal Jiří Bartoška

Stovky lidí dnes ráno čekaly na první vstupenky na 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Podle organizátorů festivalu jich letos přišlo o trochu více.

První lidé si stoupli do fronty už ve středu odpoledne. Festival začíná v pátek. První filmoví fanoušci, studenti z Plzně, dostali od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky festivalové pasy zdarma.

Pavel z Neratovic byl ve frontě druhý. „Chvíli jsem spal, chvíli si četl. Kupuju lístky pro sedm lidí, tedy asi 42 vstupenek," řekl těsně před otevřením pokladen.

Festival dnes otevřel první dvě pokladny a zájemci si mohli koupit vstupenky na filmy 29. a 30. června. V dalších dnech si diváci budou moci koupit lístky vždy na aktuální den a den dopředu.

Desetidenní svátek filmu zajišťují kromě organizátorů i brigádníci. Jak řekl vedoucí produkce festivalu Petr Lintimer, letos jich bylo potřeba 1300. „Minimálně tři čtvrtiny jsou z Karlových Varů a okolí," řekl Lintimer.

Zatímco v minulých letech si mohl festival vybírat z velkého přebytku zájemců, letos už zájem sotva naplnil potřeby festivalu, řekl Lintimer. I festival se tak potýká jako většina zaměstnavatelů s nedostatkem lidí. A to přesto, že festival každým rokem brigádníkům přidává. Největší problém je sehnat brigádníky na manuální práci.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary letos nabídne 182 filmů, celovečerních, krátkých a dokumentárních. Většina z nich se opakuje třikrát i čtyřikrát.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: ČTK
Spustit audio