Na fotbalovém stadionu se střílelo. IZS simuloval útok při cvičení AMOK

24. červen 2022 20:46, aktualizováno

Fotbalový stadion v Plzni ve Štruncových sadech zažil simulovaný útok střelců. Do pravidelného rozsáhlého taktického cvičení AMOK se včera během dne zapojily stovky policistů, strážníků a zdravotníků, ale také stovky figurantů.

Poskytnutí první pomoci, evakuaci budovy a koordinaci složek integrovaného záchranného systému nacvičovali policisté, hasiči a zdravotníci při akci AMOK. Na fotbalovém stadionu byl nasimulován útok střelců.

Po střelbě vběhli na tribunu policisté v kuklách. Začala akce, do které se zapojilo kolem 200 hasičů, policistů a zdravotníků. Akce se účastnili také pracovníci Správy informačních technologií města Plzně, kteří nasadili drony.

Během cvičení mělo dojít k útoku dvou střelců. Raněných bylo 30 a usmrcených osob mělo podle zadání být 10. „Cílem cvičení není jen prohloubení a navázání na dosavadní spolupráci mezi složkami integrovaného záchranného systému, ale také ověření technologických možností jako jsou moderní kamerové systémy. Jsou to věci, které do budoucna přispějí k zajištění bezpečnosti veřejnosti,“ uvedl vedoucí cvičení policista Petr Sobota.

15 minut

Činnost složek IZS byla opravdu rychlá. Evakuování zraněných osob včetně prvotního ošetření trvalo pouhých 15 minut. Napjatou atmosféru na stadionu naplno prožili také figuranti, kteří byli vděčni, že se jednalo jen o nácvik a ne reálnou situaci. Kompletní vyhodnocení všech postupů potrvá zhruba 14 dní.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio