Na Horažďovicku vyjela do terénu nová pojízdná prodejna

12. prosinec 2018 12:51

V lokalitě je nedostatek vesnických krámků a dlouholetý provozovatel pojízdné prodejny před dvěma lety ukončil provoz. Obce z Dobrovolného svazku obcí Horažďovicko si tedy pojízdnou prodejnu pořídily samy.

Nová pojízdná prodejna má za sebou premiérový výjezd. Její první zastávkou byla obec Černíč, následoval Smrkovec, Týřovice a několik dalších. Zájem o její služby je opravdu velký. Hlavně pro starší obyvatele, kteří by si jinak nemohli koupit ani čerstvé pečivo, je to velká pomoc.

Pojízdnou prodejnu zakoupil Dobrovolný svazek obcí Horažďovicko. Je to speciálně upravená dodávka, která stála 1,25 milionu korun. Svazek na ni získal dotaci ve výši 800 tisíc korun od Plzeňského kraje, sám přispěl 40 tisíci korunami a 400 tisíc korun je podíl jednotlivých obcí, které budou pojízdnou prodejnu využívat.

Na Horažďovicku vyjela do terénu nová pojízdná prodejna

„Hledali jsme různé varianty, jak zajistit potravinovou obslužnost obcím, které na tu službu byli zvyklí, tak jsme uvažovali od dovozu lidí do obchodů až po individuální zásobování. Nakonec nám jako nejlepší varianta vyšlo pořízení pojízdné prodejny. Na její provozování si netroufneme. Služby se tedy zhostil soukromník pan Motlík ze Sušice, který v tom má dvouletou tradici,“ uvedl manažer Dobrovolného svazku obcí Horažďovicko Václav Vachužka.

Služba se bez dotování zatím neobejde

Obce budou tuto službu dotovat. Zatím je to částkou 8 tisíc korun na jednu zastávku za rok, a to z toho důvodu, aby se ceny potravin udržely v únosné míře.

Prodejna nabízí klasický sortiment, vše co by lidé chtěli navíc, jako nadstandard, je možné si u prodejce objednat telefonem a prodejna to při nejbližší návštěvě doveze. Prodejnu provozuje Daniel Motlík: „Uvnitř prodejny jsou police se zbožím, umyvadlo na ohřátí teplé vody, aby si mohli zaměstnanci umýt ruce. Dále je tu malý mrazák a lednička. Snažili jsme se rozšířit sortiment, co se týká drogerie, sladkého pečiva, a čekáme, co si lidé budou přát, abychom to doplili.“

Pojízdná prodejna vyjíždí do terénu dvakrát týdně. Během jednoho okruhu najede průměrně 100 kilometrů a celkem obsluhuje zhruba 20 obcí.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio