Na hradě a zámku Horšovský Týn je na výběr z pěti prohlídkových okruhů. Zahrnují i zajímavé expozice

3. srpen 2022

Návštěvy Horšovského Týna na Domažlicku se bát nemusíte. Pojmenování Horšovský Týn nepochází ze slova „horší“. Název byl odvozen ze staročeského slova „horš“, což by se dalo přeložit jako církevní správce či vzdáleně biskup. A slovo Týn označuje místa, která jsou v Čechách takzvaně „otýněna“, tedy opevněna palisádovou hradbou. Horšovský Týn je tak biskupské, palisádou opevněné místo.

V polovině 13. století tomu tak opravdu bylo. „Tehdy zde vznikla kupecká osada, kterou střežil biskupský hrad čtyřkřídlého půdorysu se čtyřmi nárožními věžemi,“ říká kastelán hradu a zámku Horšovský Týn Jan Rosendorfský.

Objevte s námi místa, která stojí za to navštívit a soutěžte o atraktivní ceny. V Cestě okolo Česka můžete soutěžit hned dvakrát!

Zdejší studna

Hrad byl v minulosti několikrát obléhán. „Definitivně ho dobyl požár v roce 1547. V té době už nepatřil pražským biskupům, ale Janu mladšímu Popelovi z Lobkovic,“ dodává kastelán. Díky Lobkovicům získala stavba svoji dnešní podobu. Lobkovicové hrad přestavěli na monumentální renesanční sídlo. Prvky gotického hradu jsou však stále zřejmé. Posledními majiteli byl rod Trauttmansdorffů, kteří zámek vlastnili až do roku 1945, kdy správu nad zámkem převzal stát.

Podle kastelána si při návštěvě hradu a zámku na své si přijdou téměř všichni. Záleží jen na vkusu návštěvníka. „Máme tady třeba prohlídkový okruh nazvaný Kuchyně. K vidění jsou tu předměty, které pamatovaly naše babičky a prababičky. Návštěvníci se tady mohou inspirovat také sběratelstvím, které vládlo 19. století,“ přibližuje Jan Rosendorfský.

Hrad a zámek Horšovský Týn nabízí celkem pět prohlídkových okruhů. Vidět na nich můžete například pozoruhodnou zbrojnici, sbírku obrazů, grafických listů a dalších zajímavých exponátů. Prohlídku zámku je možné spojit s procházkou v zámeckém parku, nebo třeba s návštěvou rozhledny na Šibeničním vrchu. „Horšovský Týn je takový malý Český Krumlov západu,“ uzavírá Jan Rosendorfský.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio