Na hradě a zámku Horšovský Týn si podle kastelána přijde na své každý

26. říjen 2021

Název Horšovský Týn znamená biskupské, palisádou opevněné místo. Nejen toto město, ale i zdejší stejnojmenný hrad a zámek mají zajímavou historii.

Zdejší studna

Návštěvy tohoto města v okrese Domažlice se určitě nemusíte bát, název Horšovský Týn totiž nepochází ze slova „horší“. Horší, nežli jinde v republice, to tady tedy rozhodně není. „Název byl odvozen ze staročeského slova „horš“, což by se dalo přeložit jako jakýsi církevní správce či vzdáleně biskup. Slovo Týn, tak to jsou místa, která jsou v Čechách takzvaně „otýněna“. Tím je myšleno opevnění palisádovou hradbou. Když to shrnu, tak Horšovský Týn je vlastně biskupské, palisádou opevněné místo. V polovině 13. století tomu tak opravdu bylo. Tehdy zde vznikla kupecká osada, kterou střežil biskupský hrad čtyřkřídlého půdorysu se čtyřmi nárožními věžemi,“ uvedl kastelán hradu a zámku Horšovský Týn Jan Rosendorfský.

Hrad byl v minulosti několikrát obléhán. „Definitivně ho dobyl požár v roce 1547. V té době už nepatřil pražským biskupům, ale Janu mladšímu Popelovi z Lobkovic,“ sdělil kastelán. Díky Lobkovicům získala stavba podobu, ve které je k vidění dnes. Tehdy Lobkovicové hrad přestavěli na monumentální renesanční sídlo. Prvky gotického hradu jsou tu však stále zřejmé. Posledními majiteli byl rod Trauttmansdorffů, kteří zámek vlastnili až do roku 1945, kdy správu nad zámkem převzal stát.

Expozice plné zajímavostí

Podle kastelána objektu si zde na své si přijdou téměř všichni. Záleží jen na vkusu návštěvníka. „Máme tady třeba prohlídkový okruh Kuchyně. Nachází se zde věci, které jsou z historie našich babiček a prababiček. Návštěvníci se tady mohou inspirovat také sběratelstvím, které vládlo 19. století,“ přiblížil Jan Rosendorfský.

Hrad a zámek Horšovský Týn nabízí celkem 5 prohlídkových okruhů, kde je k vidění například pozoruhodná zbrojnice, sbírka obrazů, grafických listů a dalších zajímavých exponátů. Návštěvu zámku je možné spojit s prohlídkou zámeckého parku, nebo třeba s návštěvou rozhledny na Šibeničním vrchu. „Horšovský Týn je takový malý Český Krumlov západu,“ uzavřel Jan Rosendorfský.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio