Na hradě Radyně u Plzně zrušili většinu kulturních akcí

26. říjen 2020 10:45

Na Radyni museli organizátoři až do konce roku zrušit většinu kulturních akcí jako například oblíbené svatomartinské posvícení. Lidé tak většinu volného času tráví v přírodě.

Na Radyni vyrážejí cyklisté i pěší

Kvůli šíření koronaviru vláda opět před časem zavedla nová omezení. Odloženy či zrušeny jsou téměř všechny kulturní akce. Stejně tak je tomu na hradní zřícenině Radyně. Organizátoři zde již definitivně zrušili oblíbené svatomartinské posvícení a většinu dalších akcí. Lidé v této nelehké době mohou trávit volný čas například v přírodě. „Dneska je krásně a tady je vidět pěkně do kraje. Tak se sem občas přijedu podívat, jestli se něco nezměnilo," řekl pan Láďa, který se přijel na Radyni podívat ze Zruče.

Na Radyni vyrážejí lidé na kole, na procházku s kočárkem či vyvenčit domácí mazlíčky. Projít si zde mohou například naučnou Skalní stezku. „Já chodím téměř pořád ven a jsem tady hrozně ráda, protože jsem se tady v té hájovně narodila,“ svěřila se s úsměvem paní Olga, která na Radyni vyrůstala do svých 15 let.

Les pod Radyní je vhodný i na vyjížďku na koni

O výlety na Radyni je velký zájem a dokazují to i čísla letošní návštěvnosti. „Hrad navštívilo 20 tisíc návštěvníků. Ve srovnání s loňským rokem, kdy to bylo skoro 28 tisíc, je znatelný nějaký propad," potvrdila Eva Vlachová, vedoucí infocentra ve Starém Plzenci.

Infocentrum pravidelně pořádá různé kulturní akce na hradě. Letos však byla většina kvůli koronaviru zrušena. „Doufáme, že se alespoň uskuteční rozsvícení vánočního stromečku buď s lidmi nebo bez lidí, buď s adventním trhem či bez, ale ten stromek se nám na Vánoce snad rozsvítí,“ dodala Eva Vlachová. Organizátoři by byli velice rádi, kdyby se uskutečnila alespoň akce pro děti Mikulášská Radyně, která je letos naplánovaná na 6. prosince.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio