Na hradě Švihov je připraven nový prohlídkový okruh pro rodiče s dětmi

4. duben 2021 13:50, aktualizováno

Mimořádný prohlídkový okruh Hrad pro rodiny připravila na nadcházející sezónu správa hradu ve Švihově na Klatovsku. Cílem nového okruhu je zabavit děti, ale nepřipravit o odborný výklad jejich dospělý doprovod.

Děti bude hradem společně s průvodcem provázet ilustrační obrázek a šlechtic Půta Švihovský pomocí dopisů a vzkazů, které jim bude nechávat poschovávané po hradě. Prohlídka začíná na nádvoří stanovištěm Návštěva u pana Půty. Děti budou hledat různé objekty, které jsou k vidění na hradě. V každé místnosti budou muset nalézt jeden objekt.

Návštěvníci poznávají osobnost Půty Švihovského z Rýzmberka a to, jak se na hradě žilo v jeho době. „Chceme zabavit všechny účastníky prohlídek, protože s dětmi chodí i dospělí. Dá se říci, že to bude pro dospělé běžná prohlídka, zatímco děti budou plnit úkoly,“ uvedl kastelán hradu Lukáš Bojčuk.

Na závěr čeká návštěvníky ražba mincí

Okruh vede stejnými místnostmi jako základní okruh Hrad. Na závěr proběhne ve sklepě ražba Půtova groše. S ražbou dětem určitě rádi pomohou rodiče a minci si budou moci odnést domů.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio