Na hrady, zámky a na objednávku bude jezdit autobus ze 60.let

15. červen 2005

Čtyřicet pět let starý modrobílý kulatý autobus RTO začal po 20 letech znovu jezdit na silnicích v Plzeňském kraji. Plzeňské ČSAD autobusy, největší dopravní firma v Plzeňském a Karlovarském kraji, bude výletní autobus využívat na cestování po hradech a zámcích a na svatby. Je složen ze třech autobusů a oprava stála přes milion korun.

Autobusy na přestavbu získala firma od zemědělských družstev a jeden z lesa na Sulkově, byl v něm včelín. Dílny Bonavia v Kralovicích, které patří ČSAD, vůz sestavily a opravily za 1,5 roku. Za další rok doplní firma nepravidelný spoj o vlek, které už si také pořídila tři, aby z nich mohla jeden sestavit. Bude s otevírací střechou a sedačkami dokola.

Logo

Četnost spojů zvolí firma podle zájmu cestujících. Jak ale uvedl ředitel podniku Miroslav Hucl, už při premiérové projížďce z Kralovic měl historický autobus větší odezvu než leckterý nový vůz. Smyslem zavedení nepravidelného spoje na objednávku je reklama firmy a připomenutí historie českých dopravců i výrobců. Jízdní řády na hrady a zámky bude ČSAD vyhlašovat od července.

ČSAD autobusy používala vozy RTO od roku 1955 do roku 1984, kdy je nahradily Karosy 734. Před nimi byly vozy RT, které už ale nikdo nemá. Podle Miroslava Hucla jsou nezničitelné. Pokud budou garážované prý vydrží desítky let. Jejich výhodou je, že se dají opravit i po 40 letech odstávky, kdežto u nových vozů, které mají tolik elektroniky jako osobní automobily, už to nikdy nepůjde.U autobusu RTO je jedinou elektrickou součástí dynamo.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio