Na hranice s Rakouskem a Německem se vrátily kontroly

13. březen 2020

Česko kvůli šíření infekce koronaviru v noci z neděle na pondělí uzavře hranice. Po mimořádném jednání to oznámila vláda. Češi a cizinci s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů nebudou moci vycestovat do zahraničí, stejně jako cizinci budou mít zákaz vstupu do Česka.

Současně se omezuje množství hraničních přechodů. Přejít hranice s Německem a Rakouskem bude možné už jen na 11 místech. Jedním z nich je Alžbětín u Železné Rudy.

Kontroly na hraničním přechodu Alžbětín

Smíšená hlídka pracovníků celní správy, armády a hasičů tam zastavuje na přechodu každé auto. Kromě toho, že posádkám měří teplotu bezdotykovým teploměrem, také všem předávají letáky s informacemi o koronaviru. Tento přechod ve velké míře využívají takzvaní pendleři, tedy lidé, kteří jezdí každý den za prací do Německa. Fronty se tam tvoří převážně v době, kdy tito lidé jezdí do práce a z práce a nebo když se hlídek někdo ptá na bližší informace ohledně překročení hranice.

Výjimku ze zákazu vycestování budou mít řidiči nákladní dopravy, vlaky zajišťující zásobování nebo lidi pracující do padesáti kilometrů od hranic.

Aby lidé mohli ale i nadále jezdit do práce do Německa nebo do Rakouska musejí se od svého zaměstnavatele nechat vystavit potvrzení o zaměstnání. Vzor formulářů najdou například na webu ministerstva vnitra.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio