Na jahody si musíme ještě počkat. Jahodárny na Plzeňsku hlásí opožděný začátek sklizně

6. červen 2021 17:25, aktualizováno

Jahodárny na Plzeňsku mají v těchto dnech napilno. Připravují se totiž na začátek sklizně. Ta je ale letos oproti normálu kvůli počasí zhruba o dva týdny opožděná.

Některé jahody teprve kvetou

Některé jahody mají jen květy, jiné už jsou obsypané, i když zatím zelenými plody. „Začátek je hodně opožděný, asi o 14 dní. Je to způsobeno studeným dubnem i květnem a dešti. Zem tak byla stále studená, kořeny se nacházely v mokré půdě a ta rostlina se nemohla rozjet. Teprve koncem května a počátkem června začínají být příznivější podmínky. Plody mají teď velikost zhruba jeden centimetr, takže počítáme, že bude trvat ještě minimálně jeden týden, než budou dozrávat. Tedy koncem příštího týdne je to reálné,“ popsal majitel jahodárny v Plzni Oldřich Kříž.

Jahodárna Plzeň

Původně se zdálo, že časté deště jahodám uškodí, podle Oldřicha Kříže se teď ale ukazuje, že tomu tak není a jahody budou takzvaně v normální formě, jen o 14 dní později.

Opožděnou sklizeň očekávají také na jahodárně ve Štěnovicích na jižním Plzeňsku. „Vypadá to vcelku dobře. Mrazíky jsme ustáli. Rostliny jsme přikryli fólií, tím pádem se to tou folií i urychlilo, takže až devadesát procent květu už nasazuje na plody.

Některé rostliny jsou pěkně obsypané plody

Kvůli chladnému jaru počítáme, že sklizeň zahájíme zhruba o deset až patnáct dní později oproti jiným letům. K dnešku ale neřeknu, co sklidíme. To budu vědět až po sklizni, protože je to risk a cokoliv se může ještě stát. Když budou velká horka, tak jahody dozrají malé, a když to bude tak akorát, a stačíme to zalévat, tak by mohla být úroda úspěšná," řekl majitel jahodárny Jiří Moravec.

Pokud bude hezké počasí, očekávají vydatnou úrodu jahod i na jahodárně v Plzni.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio