Na Jiráskově náměstí v Plzni se bude kácet méně stromů, než se původně předpokládalo

15. srpen 2018 09:00

Méně pokácených stromů a víc travnatých ploch - to jsou hlavní změny v projektu chystané obnovy Jiráskova náměstí v Plzni. Autoři projektu zareagovali na protesty obyvatel.

Stromy byly jedním z hlavních témat už na červnovém veřejném projednání projektu s občany. A následně vznikla i petice proti kácení.

„Po dokončené obnově se nám zhorší životní prostředí, protože ovzduší a mikroklima je tvořeno určitým množstvím stromů, které mají určitou listovou plochu. Stromy příznivě působí svými výpary na udržování vláhy, snižují prašnost a v létě regulují teplotu,“ řekla za iniciátory petice Hana Borová.

Autoři projektu tedy projekt upravili. „Záměr byl kácet přes 90 stromů. V tuto chvíli jich navrhujeme kácet zhruba polovinu ze 135, tedy asi 69,“ vysvětlil Ondřej Synek z ateliéru re:architekti.

Například na hlavní ploše před Klášterem dominikánů zůstane sedm vzrostlých kaštanů, které měly jít k zemi. Zároveň autoři projektu přidali nové stromy.

Vizualizace Jiráskova náměstí v Plzni

„Byl návrh, že ve výsledku tam bude 160 stromů, takže oproti 135 stávajícím, jich tam přibude ještě 25. V tuto chvíli je jich 175, a přibude dalších 40 oproti současnému stavu,“ upřesnil Ondřej Synek.

Z 69 stromů určených k pokácení je 27 ve špatném zdravotním stavu, čtyři stromy ustoupí opravě plynovodu, další musí pryč kvůli změnám v dopravním řešení a některé jsou v kolizi se samotnými stavebními pracemi. Co se týče trávníkové plochy, ta se zvětší o 200 metrů čtverečních. 

Vše má své limity

Tím ale prostor pro změny podle architekta Ondřeje Synka končí: „V diskusi jsme si pojmenovali některé limitní situace, které tam jsou, jako možnost zachovat stromy, které lemují střed náměstí. A tam už jsme narazili na to, že by se tím změnil projekt a začal se rozpadat základní rámec, ve kterém je navržený, a že to není možné. Myslím, že jsme si limity pojmenovali a jsme na nich.“

Náměstek primátora Pavel Šindelář věří, že obyvatelé upravený projekt přijmou. „S občany z Jiráskova náměstí mluvíme. 13. září se s nimi chceme opět potkat a hlavním tématem bude právě počet zachovaných stromů na náměstí. Nechali jsme se zpracovat ojedinělý index modrozelené infrastruktury a věříme, že argumenty které předložíme, uspějí. Samozřejmě shodu nemůžeme čekat ve sto procentech, ale ve většině si troufám říct, že ano,“ řekl Pavel Šindelář.

Na projektu, který má z náměstí vytvořit ideální prostor pro život a trávení volného času, spolupracují městský obvod Slovany, město Plzeň, Nadace Proměny Karla Komárka, spolek Pěstuj Prostor, Klášter dominikánů a Masarykova základní škola. Celkové náklady se odhadují na 160 milionů korun.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio