Na Kašperku měli vězení. Vyplynulo to z nejnovějších průzkumů

9. duben 2017

I když se může zdát, že třeba o tom či onom hradu nebo zámku víme snad už všechno, stále vycházejí na světlo nové poznatky a překvapení. Na jedno takové narazili na hradě Kašperk.

Prostor onoho tajemného vězení se nachází za pokladnou a je přístupný velmi nízkými dvířky. „Jedná se o podsklepený prostor, částečně v útrobách bývalé západní bašty a je to jeden z mála zaklenutých prostor v našem hradu. V současnosti ho využíváme jako sklad především pro nápoje našeho hradního občerstvení, protože jsou zde pro to ideální podmínky,“ říká kastelán Zdeněk Svoboda.

Uprostřed místnosti je postavené lešení a při pohledu vzhůru je patrné, že nadešel čas oprav. „Kameny z klenby jsou místy uvolněné či vypadané. Teď máme příležitost kameny zpevnit, případně je doplnit, tak aby byla klenba bezpečná. Současně bychom chtěli do budoucna ochránit podobu té historické klenby,“ vysvětlil Svoboda.

Spižírna anebo vězení?

Přestože jsou v místnosti ideálním podmínky pro skladování potravin, sloužily dříve prostory ke zcela jiným účelům. „Podle nejnovějších výzkumů kolegy, jež prošel téměř dva tisíce listin vztahujících se k hradu Kašperk nebo k jeho panství od první poloviny 14. století do první poloviny 17. století, se v těchto místech nacházelo hradní vězení. Dokonce zde na krátký čas byli uvěznění radní z Kašperských hor. Důvodem byl spor, trvající téměř celé 16. století, mezi držiteli hradu a Kašperskohorskými měšťany o to, zda jsou tito měšťané poddanými držitele hradu Kašperk či ne,“ uvedl kastelán Svoboda.

Podle něj se názory na to velmi lišily. Spor nakonec vyřešil až soud, který vyřkl ortel, že Kašperskohorští měšťané nejsou poddaní držitele hradu Kašperk.

A nejen že nejsou poddanými držitele hradu, ale oni jsou dokonce jeho vlastníky. Letos je to totiž přesně 400 let, co hrad koupilo a provozuje město Kašperské Hory.

autoři: en , jik
Spustit audio