Na Kašperku můžete letos kromě nádherné vyhlídky obdivovat také přesné repliky korunovačních klenotů

4. květen 2023 09:15, aktualizováno

Nejvýše položený královský hrad v Čechách Kašperk na Klatovsku běžně láká na středověké interiéry nebo nádhernou vyhlídku. Nově tam ale můžete vyrazit i za dalšími unikátními exponáty. Na hradě totiž začíná výstava mistrovských kopií českých korunovačních klenotů.

„Už několik let jsem v hlavě nosil nápad uspořádat putovní výstavu replik korunovačních klenotů a umožnit tak i lidem, kteří nemají šanci dostat se k tomu, aby zhlédli originály, si tyto krásné kousky prohlédnout. Zde na Kašperku prezentujeme všechny klenoty – svatováclavskou kounu, renesanční žezlo a jablko, ale také původní gotické klenoty, jejichž originály jsou dnes ve Vídni,“ říká autor výstavy Ondřej Rea.

Pro výstavu s názvem České korunovační klenoty na dosah je vyhrazena celá hradní západní věž. Jedna část expozice je věnována samotným předmětům, jež vytvořil mistr klenotník Jiří Urbanec, v té druhé se pak návštěvníci dozvědí spoustu zajímavostí z historie korunovaných panovníků, jichž bylo v české historii celkem 22.

Výstava začala 3. května a potrvá do 30. června. Dopoledne jsou vyhrazena pro školy, odpoledne a víkendy pro veřejnost. Vzhledem k omezené kapacitě správa hradu doporučuje, aby si zájemci zakoupili vstupenky dopředu.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio