Na Klatovsku a Domažlicku dnes začínají Svatojakubské dny

21. červenec 2017

Domažlicko, Klatovsko a s nimi sousedící německé příhraničí ovládnou Svatojakubské dny. Akce se koná úplně poprvé a spolupracují na ní obce Klatovy, Kdyně, Všeruby a německý Eschlkam.

„Svatojakubské cesty patří k historii středověké Evropy. Od té doby až do dneška je to forma, jak lidé putují do Santiaga de Compostela ke hrobu svatého apoštola Jakuba Staršího. Dnes je to kombinace něčeho náboženského se sportovním duchem a putováním. Vždy je to ale také otevřeno základní myšlence, že lidský život je cesta, a že na té cestě člověk objevuje nové rozměry a dimenze toho, co sám je a kam v celém svém životě putuje,“ popsal plzeňský biskup Tomáš Holub, který nad akcí převzal záštitu spolu s biskupem z německého Regensburgu.

Svatojakubských poutních cest je celkem dvanáct. Trasa, která vede přes Českou republiku, má dvě větve. Jižní větev navazuje na východobavorskou svatojakubskou cestu a vede přes městys Všeruby.

Poutní cesta vede z Klatov až do Německa

„Během cesty projdou poutníci část jižní větve od Klatov do německého Eschlkamu. Celková délka tohoto úseku je přibližně 50 kilometrů. Během celého putování čeká na účastníky bohatý kulturní program a občerstvení. V průběhu víkendu budou také odhaleny tři Svatojakubské kameny v Klatovech, na Modlíně a poslední ve Všerubech, který bude umístěn před kostelem svatého Archanděla Michaela. Všechny kameny jsou označené typickou mušlí a šipkou. Mušle svým hrotem ukazuje do španělské Compostely, směrová šipka vede poutníky k dalšímu orientačnímu bodu cesty,“ řekl starosta Všerub Václav Bernard.

Projít si kus Svatojakubské cesty mohou všichni zájemci, pro registrované je navíc připravený autobus a občerstvení. Na cestu s poutníky se v neděli vydá i plzeňský biskup Tomáš Holub, který v Eschlkamu společně s generálním vikářem odslouží Mši svatou.

Svatojakubské dny se konají poprvé. Zda se z akce stane tradice, se ale odvíjí od účasti a zájmu veřejnosti. „Rádi bychom podpořili a uvedli do povědomí široké veřejnosti, že Svatojakubská cesta vůbec existuje a svým způsobem ji i zpropagovali. Jednou za pět let bychom mohli podobnou akci zrealizovat,“ uzavřel Václav Bernard.

autoři: mkl , jik
Spustit audio