Na kopci nad Zlínem narazíte na Uriášův kámen. Nikdo neví, po kom dostal své jméno

27. květen 2021

Na severním okraji Zlína byste na kopci našli vyhlídkové místo, které je opředeno tajemstvím. Stojí tam zajímavý kamenný útvar. Nevelikému kameni říkávali pamětníci odjakživa Skalka. Dnes ale nese název Uriášův kámen a nikdo vlastně netuší, proč. Kromě toho je od kamene úchvatný výhled na město.

Jako výchozí bod nenáročné trasy si můžete vybrat hezkou kapličku na Pasekách. U ní najdete venkovní posezení s lavičkami a opravený kříž, který tak svítí novotou, že se ani nechce věřit, že pochází z roku 1893. Jeho sokl ze všech světových stran zdobí porcelánové portréty paseckých občanů, kteří padli za císaře pána. Mezi nimi se ukrývá i podobenka stavitele původní dřevěné kaple, která tu stávala v letech 1896 až 1935. Poté byla přestavěna do dnešní zděné podoby.

Zvon kaple je původní. Místním se ho totiž za 2. světové války podařilo ukrýt před německou konfiskací do blízké stodoly. Když nastal mír, zvon se vrátil zpátky do věžičky kaple na své místo. Ozdobný křížek v nice nad vstupem do kaple je ovšem replikou, originál hned po sametové revoluci někdo odcizil.

„Po asi třech kilometrech chůze do kopce, polními a lesními cestami, dojdete na vrchol, kterému se odjakživa říkalo Skalka. A teď se mu z nějakého důvodu říká Uriášův kámen,“ říká zlínský rodák a turista Vladimír Šilhan. Pozadí nového pojmenování je nejasné, protože bible zná tři Uriáše a pohádka Anděl Páně jednoho čerta.

Nejslavnější ze tří biblických Uriášů

„Jméno Uriáš pochází z bible, tam jsou dokonce hned tři Uriášové. A nejznámější z nich byl chetitský bojovník, který bojoval za krále Davida. Měl ženu, která se jmenovala Bašteba. Když byl Uriáš v boji, zalíbila se Bašteba králi Davidovi a strávil s ní noc. Což se neobešlo bez následků. Bašteba otěhotněla. Král David přemýšlel, jak z toho ven. Dal Uriášovi volno z boje a předpokládal, že půjde za svou ženou. Ale on zůstal spát venku. A tak ho pak David poslal do toho nejlítějšího boje, Uriáš v něm padl a David si vzal ovdovělou Baštebu,“ vypráví biblický příběh Vladimír Šilhan.

Ovšem Hospodin jim nepřál, protože věděl, že v tom bylo zlo, a proto syn, který se jim narodil, hned po porodu zemřel. Později jim Bůh dopřál druhého syna, Šalamouna, krále izraelského.

Uriášův kámen není vysoký, měří přibližně dva metry, když na něj člověk opatrně vyleze, bude mít nádherné výhledy na město Zlín i do blízkého okolí. Jsou lidé, kteří říkají, že je to jedno z nejhezčích míst ve Zlíně. Nabízí úžasnou atmosféru a také krásné západy slunce.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio