Na kytaru cvičím denně, tvrdí Petr Janda

18. prosinec 2018

Je mu 76 let, složil přes 700 písní, se skupinou Olympic natočil 21. řadovou desku Trilobit. Zpěvák, kytarista a skladatel Petr Janda byl naším hostem ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň.

Na webových vyhledávačích se u dotazu na jeho jméno objevují nejčastěji dotazy na vlasy a tělesnou výšku. Je tam ale i řada nepravd, ze kterých občas žasne. Bigbeat je podle Petra Jandy trochu na ústupu, všude kolem je spousta konkurence - jazz, swing, folk - a český hudební rybník je malý. 

K tvorbě na desce Trilobit přizval dva hosty z USA, a to z prestižní Barclay College v Bostonu. Muzika se jim zamlouvala, i proto přijeli do studia Propast nahrát klávesové a kytarové party. Cédéčku to náramně prospělo a Jandu přítomnost muzikantů z Ameriky motivovala ke zlepšení a pilnému tréninku. K tomu se prý ale nemusí vůbec nutit, denně cvičí zhruba dvě nebo tři hodiny. 

Není nahrávání desek už trochu nemoderní? V době, kdy je hudba na internetu, v mobilech atd.? Kolikrát vlastně Olympic oznámil svůj konec a kolikrát ho zase odvolal? A jak vzpomíná Petr Janda na dětství, které s bratrem strávil v Plzni na Doubravce? 

Poslechněte si celý rozhovor Stanislava Juríka s Petrem Jandou ze skupiny Olympic.  

Spustit audio