Na letišti v Líních dnes nacvičovali záchranáři

26. duben 2019 11:35

Pomoc při hromadném neštěstí dnes trénovali hasiči, policisté a zdravotníci na letišti v Líních u Plzně. Za úkol měli vyprostit zraněné z havarovaného letadla

Na trávě ležely plechy, mezi nimi desítky naříkajících zraněných a prostor byl zavalený kouřem. Nácvik nehody vypadal velmi věrohodně. Hasiči, záchranáři i policisté musí v takové chvíli přesně vědět, co dělat, jde totiž o životy.

Podle scénáře dopravnímu letadlu během odletu selhaly motory a při nouzovém přistání se zřítilo v západní části letiště. Bylo v něm zhruba 80 cestujících včetně palubního personálu a pilotů.

Na místo jako první přijeli hasiči, kteří při podobných nehodách dělají průzkum okolí i samotného letadla. Vynášeli ven z trosek letadla zraněné a předávali je zdravotníkům. Mezi tím hasili požár pěnou. U nehody zasahovalo 6 sanitek, vrtulník letecké záchranné služby a policisté. Ti prostor kolem havárie uzavřeli, a protože na místě byli i mrtví, byli povoláni také koroneři.

Všichni záchranáři musí přesně vědět, co dělat. Jde totiž o životy

Zdravotníci si pomocí barevných pásek roztřídili zraněné, které ošetřovali podle závažnosti jejich poranění. Zraněné potom nechali transportovat do krajských nemocnic v Plzni, Rokycanech a ve Stodu, kde aktivovali traumaplán.

Cvičení se celkem zúčastnilo přes 300 cvičících hasičů, policistů a záchranářů a také 80 figurantů, kteří představovali cestující v letadle.

Cílem akce je prověřit schopnost spolupráce všech složek IZS při rozsáhlé a dlouhotrvající mimořádné události na operační, strategické a praktické úrovni. Podobně velká cvičení se dělají minimálně jednou ročně

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň