Na Lochotíně se kácí stromy, chystá se rekonstrukce plynovodu

24. leden 2019 12:00

Nutná rekonstrukce plynovodu se chystá v plzeňské čtvrti Lochotín. Zatím je potřeba vykácet vzrostlé stromy a křoviny, které později nahradí stromy nové.

V části Lochotína vymezené ulicemi Lidická, Studentská, Gerská, Karlovarská a alej Svobody potrvá rekonstrukce do konce září. Pak přijdou na řadu další etapy naplánované až do roku 2022. V první fázi bylo ale nutné vykácet stromy v trase, kde budou plynovody uloženy.

„Pro lidi to znamená dávat pozor, než ustane kácení, a až budou vhodné klimatické podmínky, začnou výkopové práce kolem domů a začnou se zhotovovat přípojky,“ popsal stavbyvedoucí z firmy Streicher Radek Vrba s tím, že v další fázi se začne pokládat plynovod, budovat přípojky k domům a postupně se budou uzavírat některé chodníky. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že se po sídlišti budou pohybovat bagry nebo nákladní auta.

Podle zástupců firmy Innogy se jedná o nutnou rekonstrukci. „Jedná se o vymístění plynovodů z kolektorů a dále o vymístění některých dalších zařízení, celá rekonstrukce je nezbytná pro zajištění bezpečných dodávek plynu pro tuto velkou plzeňskou městskou část a zajistí nám na několik desítek let bezpečnou dodávku plynu bez dalších rekonstrukcí,“ vysvětlil mluvčí společnosti Innogy Pavel Zajíc.     

Stromy budou nahrazeny novými, vhodnými do sídliště

A právě vzrostlé stromy by jednak rekonstrukci bránily a jednak nad plynovodem v ochranném pásmu nesmí být. Jak Pavel Zajíc dodává, při přípravě rekonstrukce se řešil každý jednotlivý strom: „Je to samozřejmě záležitost, která nás nijak netěší, a i tady v Plzni jsme s odborem životního prostředí domluveni na náhradní výsadbě a každý nový strom bude nahrazen novým. Pochopitelně bude vysazen v trochu jiné lokalitě nebo ulici, ale v rámci čtvrti Lochotín.“

Některé stromy v lokalitě vzešly například z náletových dřevin, jiné tam vysadili z vlastní iniciativy v minulosti samotní obyvatelé. Nyní budou nahrazeny vhodnějšími. „Dojde k výsadbě více než 40 velkých vzrostlých stromů, které se hodí do aleje, v žádném případě už to nebudou jehličnany,“ upřesnil místostarosta prvního plzeňského obvodu Miroslav Brabec.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio