Na loveckém zámku Kozel vypukly přípravy na novou sezonu

27. leden 2020 14:25

Smotané koberce, zatažená okna a všude po zemi kbelíky s hadry i košťata. Tak teď vypadají interiéry zámku Kozel u Plzně, které ovládl generální úklid před zahájením nové sezóny.

Pracovníci správy zámku musí pečlivě prohlédnout jednotlivé kusy mobiliáře a jejich stav. Kontrolují, zda nejsou napadené dřevokazným hmyzem, a jestli nejsou v čalounění nábytku či kobercích moli. Podle výsledku zjištění se potom jednotlivé kusy buď ošetřují lokálně, nebo pokud je poškození větší, musí odborně zasáhnout restaurátor.

Speciální péči potřebují také ručně vázané perské koberce. „Vzhledem k tomu, že jsou koberce ručně vázané, nemůžeme je normálně vysávat, protože by to mohlo vytrhat vlákna. Takže koberce se jen vyklepají. Jednu místnost v průměru uklízíme dva až čtyři dny, záleží na její velikosti a množství předmětů, které tam jsou uložené,“ popsala paní Helena, jenž na zámku uklízí.

Květiny jako živé

Očistou musí projít i speciální květinová výzdoba. „Můj předchůdce se rozhodl, že všechny živé květiny nahradí umělými, takže máme specializovanou firmu, která jednou za dva, tři roky přijede a o vazby se postará. Tak tomu bude i letos v únoru, kdy mi v jedné z místností zatopíme, sneseme tam všechny květiny a oni je upraví tak, aby byly na novou sezonu pěkně svěží. Stejně tak jako v minulých letech, aby návštěvníci ani nepoznali, že jsou umělé,“ řekl kastelán zámku Kozel Jan Polívka.

Na novou sezónu se připravuje zámek Kozel u Plzně. Ještě než se do jeho interiérů podívají první letošní návštěvníci, musí se to tam po zimě pořádně uklidit, vysmýčit a umýt

Jednou z místností, ve které se uklízí, je hudební salonek se spoustou hudebních nástrojů. „Největším problémem na údržbu v hudebním salonku jsou struny ve strunných nástrojích. A to z toho důvodu, že takový strunný nástroj se cítí nejlépe, když se na něj pravidelně hraje. Struny pokud jsou napjaté a jsou v místnosti, kde dochází k výkyvům teploty, což je i náš případ, můžou popraskat,“ vysvětlil Jan Polívka.

Generální úklid na zámku Kozel potrvá ještě přibližně dva měsíce, než se na konci března znovu otevře návštěvníkům.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio