Na Modravsku pokračuje obnova mokřadů a rašelinišť

7. září 2021 19:00, aktualizováno

Hlavním cílem několikaletého projektu Život pro mokřady Národního parku Šumava je zadržení vody v krajině a zpomalení jejího odtoku. Z důvodu boje proti suchu se obnoví téměř dva tisíce hektarů rašelinišť a mokřadů.

Na dříve odvodněných lokalitách v blízkosti Modravy začíná revitalizace mokřadů a rašelinišť. Pracovníci Národního parku Šumava tam nyní přehrazují a zasypávají odvodňovací rýhy a vracejí narovnané potoky do jejich původních koryt. Do roku 2024 chtějí zrevitalizovat zhruba dva tisíce hektarů šumavských mokřadů a navrátit do původních koryt téměř dvacet kilometrů menších toků.

V lokalitě Na Rybárně, kde byl před dvěma týdny hluboký odvodňovací kanál, kterým tekl potok svedený z rašelinišť, je nyní díky pracovníkům Národního parku Šumava rozbahněný terén a mokro. Lokalita byla kvůli kanálu velmi vysušená, a proto se kanál musel přehradit. Díky tomu se zvedla hladina podzemní vody a krajina má svůj původní ráz.

Odvodňovací kanály se přehrazují dřevěnými hrázkami, kterých mají pracovníci hotovo kolem 150 z celkových 600. „Tekl tady také potok, tak jsme dělali metodu vymělčování, protože přírodní potoky jsou mělké,“ uvedl Lukáš Linhart z NP Šumava.

Vloni bylo obnoveno přes 250 hektarů mokřadů a po letošním roce by práce mohly být za čtvrtinou projektu. Kromě Rybárny pracovníci parku aktuálně obnovují mokřady i v lokalitě Vchynice-Tetov a mezi Filipovou Hutí a Březníkem.

Při práci pomáhá pracovníkům technika. „Zásah je mnohem rychlejší. Kdyby se dělalo vše ručně, bude to trvat mnohonásobně déle. S technikou vše uděláme rychle, důkladně a poté z lokality odejdeme a příroda si vše sama doladí,“ uzavřel Lukáš Linhart.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio