Na most Generála Pattona se vrací dělníci

21. listopad 2019 07:20
Zprávy

Na most Generála Pattona se znovu vrátí dělníci. Kromě zvlněného asfaltu se na něm objevilo také několik trhlin, které je nutné opravit. Denně po něm projede přes 50 tisíc aut. Jde o nejvytíženější spojnicí mezi centrem Plzně a Severním Předměstím.

Na opraveném mostě se objevilo několik závad. Jednou z nich jsou na několika místech vlasové trhliny. Ty zhotovitel začne opravovat právě dnes v rámci záruky na své náklady. „Jsou to dvě lokálně porušená místa vlasovými trhlinami, ta oprava bude spočívat v odfrézování toho místa a znovupoložení obou živičných vrstev, to znamená ložné a obrusné vrstvy krytu,“ vysvětlil šéf krajského Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák.

Dopravní omezení potrvají dva dny

Co se týká dopravního omezení, řidiči se musí připravit na komplikace hlavně ve směru od Lochotína do centra Plzně. Oprava potrvá ale jen dva dny, tedy do pátku do večera. Z původních tří pruhů bude řidičům k dispozici jen jeden jediný.

Kromě trhlin se na mostě objevil také na několika místech zvlněný asfalt. Ten se ale podle šéfa krajského Ředitelství silnic a dálnic zatím opravovat nebude. „Když to uděláte teď, tak už ten asfalt vzdoruje silným účinkům dopravy, vzhledem k tomu, že mimo rovinatosti tomu asfaltu nic nechybí, tak my ho necháme fungovat a tuto opravu necháme udělat až na konci záruční doby k tíži zhotovitele,“ řekl.

Před rokem most prošel rekonstrukcí

Zhruba před rokem se most otevřel po rozsáhlé rekonstrukci. Ta vyšla zhruba na 140 milionů korun, z toho město zaplatilo necelou třetinu. Zrenovovala se i tramvajová trať, upravily se chodníky, ve směru do centra přibyl jeden jízdní pruh a také se osadilo nové veřejné osvětlení.

Celá rekonstrukce trvala zhruba rok a půl. Oproti původnímu termínu dokončení se ji dokonce podařilo o několik týdnů zkrátit. Podle ředitele plzeňské pobočky Kuťáka byla tato rekonstrukce náročná, ale vlastně také zajímavá, protože se nedochovala žádná projektová dokumentace ze sedmdesátých let, kdy most vznikl.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio