Na mostním pilíři u Radbuzy v Plzni vyroste vyhlídka

27. říjen 2022 16:15

V malou rozhlednu se promění zapomenutý meziválečný mostní pilíř na břehu řeky Radbuzy v Plzni mezi Papírenskou a Doudleveckou lávkou. Pěší i cyklisty čekají na trase během stavebních prací mírná omezení.

Na obou březích řeky Radbuzy v Plzni mezi Papírenskou a Doudleveckou lávkou stojí mohutné mostní pilíře. Ty vyrostly v roce 1937. Měl na nich stát most a na něm vlečka do plzeňské papírny. Po válce a znárodnění papírny už se ale ve stavbě nepokračovalo. Jeden z pilířů, ten na břehu na Slovanech, začala teď radnice městského obvodu Plzeň 2 za zhruba 2,5 milionu korun předělávat na vyhlídkovou plošinu.

Na pilíři, který je zhruba 4 metry vysoký, vznikne posezení a interaktivní tabule informující o tom, k čemu pilíř sloužil. „Nahoře bude dokonce maják, který bude svítit,“ poznamenala Pavla Nachtmanová z Odboru majetku, investic a rozvoje ÚMO Plzeň 2. Součástí konstrukce bude i přístupové schodiště.

Provoz na cyklostezce stavba téměř neomezí

Stavba započala 18. října. V první fázi se pokácely stromy, které byly o pilíř opřeny. Dále se bude vyhotovovat přístupový chodníček a bude se stavebně připravovat vrch pilíře. Na řadu přijde také tlakové čištění pilíře od sprejerských výtvorů.

„Cyklostezka bude zúžena na půlku, a to vždy v době, kdy se bude skutečně stavět,“ informovala Pavla Nachtmanová. Úplné zavření hrozí jen na krátkou dobu, kdy se bude montovat konstrukce vyhlídky. Ta je naplánovaná na příští rok. Připravené jsou však objízdné trasy. Vyhlídka na pilíři u řeky Radbuzy by měla být hotová příští rok na jaře.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio