Na motorkách ze západních Čech do Japonska a zpět

24. březen 2016

Marek Klásek, Petr Průcha a Jan Chrž naplánovali a zrealizovali mimořádný výlet: téměř 10 týdnů strávili v sedlech svých motorek a podívali se přes celé Rusko a ostrov Sachalin do Japonska. A aby toho nebylo málo, na motorkách se také zpět do západních Čech z Japonska vrátili!

Naplánovat trasu nebylo složité, motorkáře mile překvapila kvalita ruských silnic, prý je znát, že se do dopravy v posledních letech hodně investovalo. Denně pánové urazili minimálně 700 kilometrů, i tak přejezd Ruska zabral dva týdny. Kvůli komárům nebylo možné nocovat pod širákem, spali tedy pod stanem. Na ostrově Sachalin je mezi sebe vzali členové místního motorkářského klubu, což bylo příjemným překvapením a zpestřením cesty.

V Japonsku stihli navštívit všechny naplánované cíle, včetně Hirošimy, továrny Yamaha a muzea motorek této značky. Ochutnali suši, párkrát přespali u kamaráda ze Slovenska, který se v Japonsku oženil. Zdálo se, že vše proběhne od začátku do konce bez jediné komplikace. To ale ještě netušili, co se přihodí na zpáteční cestě.

Hirošima

Chvíli po překonání hranice mezi Evropou a Asií se na Uralu porouchala motorka Marka Kláska. Parta tedy přemýšlela, co s rozbitým strojem. Vyhledala značkovou prodejnu náhradních dílů, ale bez úspěchu. Proto se pánové rozhodli pro tažení na laně – nejprve alespoň do Moskvy, později „kam až to půjde“, jinými slovy „kam až nám to dovolí hlídky dopravní policie“. Potom si ale řekli, že už to je domů „pouhých“ 700 kilometrů a Marka i s motorkou dovlekli na laně až domů do Soběšic!

Kolik kilometrů nakonec celý neobvyklý výlet měřil? Co motorkáře na trase překvapilo? A co na jejich nápad říkali jejich nejbližší?

Poslechněte si záznam rozhovoru Stanislava Juríka s Markem Kláskem a Petrem Průchou o cestě do Japonska a zpět.

Mapa cesty - Rusko směrem do Japonska
Spustit audio