Na nádraží v Plasích se po několika letech vrátil ztracený čůrající chlapeček

19. září 2021 01:36, aktualizováno

Bronzová soška takzvaně čůrajícího chlapečka je jedním ze symbolů Bruselu. Podobný chlapeček dříve stával také na nádraží v Plasích na severním Plzeňsku a sloužil výpravčímu jako indikátor hladiny vody nutné pro provoz parních lokomotiv. Jenže na začátku 90. let minulého století jeho funkce skončila a před více než třemi lety při rekonstrukci nádraží zmizel úplně. Ale nakonec se našel a zítra se slavnostně uvede znovu do provozu.

Sošku našla až parta místních nadšenců, která se ho rozhodla zrenovovat a vrátit na původní místo. „Nápad se vzal od nových provozovatelů kiosku na vlakovém nádraží v Plasích. Postupně jsme se přidali my ostatní, vybírali dobrovolnou sbírku a začalo se s rekonstrukcí kašny. Co se týče samotného chlapečka, tak to byl zpočátku velký problém. Při rekonstrukci nádražní budovy, která začala v roce 2018, byl demontován z kašny a zdánlivě ztracen. Nakonec jsme ho ale objevili v nádražní budově,“ řekl zástupce dobrovolníků Petr Tupý.

Soška čurajícího chlapečka na nádraží Plasy

Chlapeček, který je dokonce na seznamu drobných kulturních památek města Plasy, se naštěstí našel neponičený a podle Petra Tupého nebylo potřeba ho zrenovovat. Ale protože je 21. století, musel se i panáček přizpůsobit novým technologiím. Nově bude totiž čůrat pomocí solárního čerpadla. Náročnější byla ale rekonstrukce kašny, která byla popraskaná.

„Soška je umístěna na okraji betonové kašny a uprostřed je homole. Voda jednak tekla z čůrajícího chlapečka a pak ze středu bazénu stříkal vodotrysk. Voda do bazénu se dostávala samospádem z nádrží umístěných v patře budovy vodárny, která je několik metrů od kašny. Samozřejmě voda z vodárny byla tehdy potřeba pro provoz parních lokomotiv. Systémem plováků a stykačů u nádrží bylo zajištěno, aby se voda do nádrží stále doplňovala. Na budově vodárny byl sice vodoznak, což byl rozhodující ukazatel stavu vody v nádržích, jednodušší ovšem bylo, aby se výpravčí podíval na chlapečka, kterého měl na dohled z nádražní budovy. Ten byl to pro něj indikátor, protože pokud přestal čůrat, byly nádrže prázdné a nastala porucha,“ vysvětlil Petr Tupý.

Postupem času parní lokomotivy vymizely ze železnice a v roce 1994 dočůral i samotný panáček. Ač se to nezdá, historie kolem chlapečka je stále trochu zahalená tajemstvím. A tak dobrovolníci hledají další informace o něm. „Zatím máme informace, že chlapeček čůral již v roce 1952 a údajně byl vyroben v kameninách v Třemošné u Plzně. Zatím neznáme rok, kdy byla kašna s chlapečkem uvedena do provozu. To by nás velmi zajímalo. Za případné informace budeme rádi,“ uzavřel Petr Tupý.

V sobotu byl čůrající chlapeček společně s opravenou fontánou slavnostně odhalen, a po téměř 27 letech začal opět fungovat.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio