Na nádvoří hradu Kámen stojí velorex. Je pozvánkou do vzácné expozice motocyklů

10. červen 2021

Na hrady a zámky už nejezdíme jen za starou architekturou, zdobným nábytkem nebo tajemstvím slavných rodů. Například na hrad Kámen na Pelhřimovsku na Vysočině přijíždějí celé kolony motorkářů, aby tam obdivovali předchůdce svých strojů. Hrad totiž nabízí i expozici motocyklů.

Hrad Kámen nebyl pro expozici motocyklů vybrán náhodou. Nedaleko něj je totiž město Pacov, kde se už v roce 1904 zrodila myšlenka založit motoristickou federaci. A přes Kámen také vedl slavný závod Pacovský okruh. Ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze byla expozice na založená v roce 1974. Dnes je na hradě k vidění 59 exponátů.

Výstava začíná na hradním nádvoří, kde stojí velorex. „Je to světový unikát. Jediné homologované vozidlo s plátěnou karoserií,“ říká kastelánka hradu Kámen Zlata Vobinušková. Mezi další atraktivní exponáty patří sbírka skútrů. „Místnosti říkáme hradní chlívek, protože tady jsou skútry ČZ, kterým se lidově říká prase,“ vysvětluje kastelánka a dodává, že dámy na skútru seděly bokem.

Mnohé motocykly v expozici mají za sebou příběhy velkých soutěží a dobrodružných jízd. „Je tu třeba třistapadesátka, na které cestovatel a novinář Pavel Suchý objel celý svět,“ ukazuje kastelánka na stroj ověšený kufry. Pavel Suchý cestu absolvoval v letech 2013 až 2014 a najel přes čtyřicet devět tisíc kilometrů.

Třistapadesátka, na které cestovatel a novinář Pavel Suchý objel celý svět

Historické poklady jsou soustředěné ve velkém výstavním sále. „Walter, bédéčko, Premiér, Ogar, Poustka. Ale nejvíc jsou tady zastoupené značky Jawa a Čezeta,“ vyjmenovává Zlata Vobinušková. K vidění je tu také nejedna rarita. Například nejdelší sériově vyráběný motocykl na světě Čechie-Bőhmerland 600. „Mohou na ní jet tři lidé za sebou. Často se prodával se sajdkárou, takže to byl opravdu motocykl pro celou rodinu,“ dodává kastelánka.

Spustit audio