Na náhradu kloubu se v Plzeňském kraji čeká až dva roky, nemocnicím se nedaří dohnat pandemický skluz

6. březen 2023 21:53, aktualizováno

Na náhradu kyčelního kloubu se v českých nemocnicích aktuálně čeká i víc než dva roky. Jak vyplývá z dat, které Český rozhlas získal od nemocnic v republice, nejhorší je situace ve Zlínském, Olomouckém a Pardubickém kraji a na Vysočině. Jak to vypadá v kraji Plzeňském?

Skluz v operačních plánech nemocnic týkající se plánovaných zákroků vznikl vlivem pandemie koronaviru, kdy bylo třeba neakutní zákroky odsouvat. Dle mluvčího krajských nemocnic Jiřího Kokošky se ale podařilo u většiny typů operací zpoždění dohnat.

„Při plánovaných zákrocích, na rozdíl od těch akutních, se vždy hledá termín tak, aby se jednak stihla provést a vyhodnotit všechna nutná předoperační vyšetření, jednak aby nemocnice optimalizovala operační program a v neposlední řadě aby termín vyhovoval pacientovi. U gynekologických nebo chirurgických zákroků se nám povedlo skluz nabraný při pandemii vyrovnat už během podzimu 2021 až jara 2022, záleží na konkrétní nemocnici. Například v Domažlicích, Stodu nebo Rokycanech byla v loňském roce průměrná čekací lhůta u běžných operací žlučníku, kýly nebo křečových žil kratší než před covidem.“

U již zmíněných nejčastějších zákroků jsou aktuálně čekací doby v řádech nižších jednotek týdnů. U složitějších operací, u nichž je třeba provést specifická vyšetření, například magnetickou rezonanci, se lhůta prodlužuje na jeden až dva měsíce.

Kloubní náhrada za rok, ale také za dva

Existuje ale jeden typ operace, kde jsou lhůty na výkon znatelně vyšší – a to jsou kloubní náhrady. Problém v této oblasti se nevyhnul ani Plzeňskému kraji, kde si na nový kloub počkáte, konkrétně v klatovské nemocnici, 12–18 měsíců. „Od začátku pandemie se zatím nepodařilo čekací lhůty u endoprotéz vrátit do původní podoby. Vlivů je několik. Pacienta déle trvá připravit k operaci, čeká se na samotnou náhradu a v neposlední řadě je zde faktor optimalizace operačního programu, v tomto případě především využití lůžek,“ vysvětluje Jiří Kokoška.

Například po náhradě kolenního kloubu pacient zůstává poměrně dlouho v rekonvalescenci na standardním lůžku v nemocnici, je tedy třeba kalkulovat i s kapacitou oddělení. V neposlední řadě hraje roli stárnutí populace, takže pacientů s potřebou výměny kloubů přibývá. „Ačkoliv se snažíme ze všech sil operativu zintenzivnit, řada u endoprotéz se nám zkracuje pomaleji než u jiných operací. Mohu nicméně pacienty ujistit, že letos bychom se v klatovské nemocnici měli dostat na úroveň čekací lhůty před pandemií,“ říká Jiří Kokoška.

Fakultní nemocnice Plzeň

Méně optimistická je situace ve Fakultní nemocnici v Plzni. Ačkoli klinika už funguje ve stejném tempu jako před pandemií a loni zvládla provést stejný počet zákroků jako v roce 2018, prodloužení čekacích dob na endoprotézy je stále výrazné.

Pacienti si mohou počkat až dva roky, jak potvrdila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Před pandemií přitom byla lhůta poloviční. U každého pacienta, u kterého je indikována endoprotéza, je navíc jiný zdravotní stav, v případě výrazného zhoršení se tak termín operace může změnit.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio