Na náměstí v Černošíně stojí zvláštní balvan plný sopečných minerálů, který údajně dobíjí energii

26. leden 2020

Pár kroků od kostela na náměstí v Černošíně na Tachovsku najdete na první pohled docela obyčejný velký balvan. Na pohled druhý vás ale zaujme dokonale vybroušená plocha, která jej na jednom místě proměňuje v unikátní černé zrcadlo. Kámen pochází z nedaleké Vlčí hory a nezapře svůj sopečný původ. Třpytí se v něm černé amfiboly i zbytky zelenkavých olivínů.

Nápad přemístit z Vlčí hory geologický symbol regionu, čedič plný vzácných minerálů, se zrodil v hlavě starosty Černošína Miroslava Plincelnera už v roce 2007. „Původně jsme plánovali, že kámen umístíme v tehdy vznikajícím infoparku, kam jsme soustředili minerály a kameny z širokého okolí. Jako vzorky toho, co se v regionu nachází,“ přiblížil záměr Miroslav Plincelner

Loni v létě se podařilo najít nové, vhodné místo u kostela i pěkný dominantní kámen. Přesun balvanu z několik kilometrů vzdálené Vlčí hory nebyl vůbec jednoduchý. Mnohatunový balvan při nakládání zpřetrhal několik popruhů.

Vybroušená plocha odhaluje dávné proudy lávy

„Po vybroušení části kamene se ukázal unikát. V čedičové černé ploše jsou krásně vidět zalité amfiboly i zbytky olivínů, které se v lokalitě Vlčí hory nacházejí,“ doplnil starosta. Kámen je vybroušený tak, abyste na něj mohli pohodlně položit ruku.

Každý kámen, každá věc, má svoji historii a legendu. Stejně tak kámen před kostelem v Černošíně. „Ještě chceme ve spolupráci s hornickým muzeem ve Stříbře osadit kámen popiskem o jeho geologickém původu,“ doplnil starosta.

Podle Plincelnera kámen na náměstí v Černošíně dobíjí energií: „Už teď se může kdokoli přijít dobít. Každý, kdo přijde a přiloží si na zbroušenou plochu dlaň, bude schopen do sebe nasát energii, které z této sopečné hroudy vyzařuje.“

Energii kamene zatím nikdo nezměřil, bude proto jen na vašem subjektivním cítění, jak zbroušenou masu kamene vnímáte. Pohled na tajemně černou, zelenou a šedou plochu vás ale při špetce fantazie přenese do období před stovkami milionů let, kdy nejjižnější sopka Českého masivu chrlila žhavou lávu.

A jak energii sopečného kamene vnímá autor nápadu?

„Kdykoli jdu okolo, tak si jdu sáhnout. Energie není nikdy dost a myslím si, že když člověk něčemu věří a věří tomu hodně, tak se mu to většinou splní,“ dodal starosta Černošína Miroslav Plincelner.

Uvidíte sami, až se i vy zastavíte u sopečného balvanu, který na náměstí v Černošíně přenesl kousek sopečné historie z nedaleké Vlčí hory.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio