Na nástup ukrajinských dětí do základních škol je Plzeň připravená

20. květen 2022 14:42, aktualizováno

Plzeň už vytipovala volné prostory vhodné pro výuku, ze kterých vzniknou nové třídy. Na Borských polích se navíc chystá celý objekt, kde se budou učit jen děti z Ukrajiny.

V Plzni pokračují přípravy na nástup ukrajinských dětí do základních škol. Od září se budou muset upravit počty míst ve třídách, kde je to možné. „Připravujeme kapacitu pro zhruba 1600 až 2000 dětí,“ uvedla radní pro oblast školství Lucie Kantorová. „Přesná čísla budeme znát po zápisech, termíny pro ukrajinské děti jsou 27. června pro první a 28. června pro druhý stupeň.

Zástupci města chtějí předejít tomu, aby stávající třídy byly přeplněné. „Společně s kolegy jsme se na radě města rozhodli, že nechceme stávající třídy naplňovat do té maximální kapacity, což je 34 žáků, za hraniční považujeme i 30,“ plánovala Kantorová. Podle ní je důležitá komunikace s řediteli škol, kteří znají potřeby a možnosti svých tříd.

Dvacet ukrajinských pedagogů už chodí na kurzy češtiny

Vzniknou také nové třídy přímo v prostorách škol, kde se budou vzdělávat ukrajinské děti. „Třeba v zasedacích místnostech, hernách nebo nevyužitých učebnách,“ řekla radní. Vzniknou také odloučená pracoviště mimo budovy škol. „Třeba využijeme jeden sál v Měšťanské besedě, v Knihovně města Plzně, spolupracujeme s Krašovská aktivity centrem,“ vysvětlila.

Odloučené pracoviště při 26. základní škole vznikne na Borských polích, kde prostory nabídla soukromá firma. „Bude tam homogenní ukrajinská třída především pro děti, jejichž rodiče se budou chtít po uklidnění situace na Ukrajinu vrátit,“ řekla Kantorová. Odbor školství spolupracuje s Úřadem práce a vyhledává kvalifikované učitele z řad uprchlíků, dvacet z nich už od května navštěvuje kurzy češtiny.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio