Na návštěvníky zámku v Chudenicích čekají stovky panenek. Dojde i k pokusu o rekord

2. červen 2017

Jak vypadaly panenky, se kterými si hrály babičky a maminky dnešních dětí? Jaké měly oblečení a jaké se pro ně vyráběly doplňky? Odpovědi na tyto otázky dostanou návštěvníci zámku v Chudenicích. V sobotu 3. června tam začíná výstava retro panenek Jarmily Strakové z Andělic. Navíc je připravený i zábavný program pro děti a také se tam pokusí vytvořit rekord.

Ve výstavních prostorách zámku v Chudenicích jsou již připraveny stovky panenek, které na celou sezonu zapůjčila sběratelka Jarmila Straková z Andělic. „Děti uvidí obrovské množství panenek z období, kterému se říká retro. Já sama si to datuji od roku 1946 do roku 2000. Určitě jsem se nevyhnula tomu, aby tam byla panenka ze starší i pozdější doby, protože jsem známá tím, že když se ke mně nějaká panenka dostane, všechny si je nechávám. Můžu se pyšnit tím, že ode mne zatím žádná panenka neodešla. Mám jich kolem tisíce,“ popsala svou sbírku Jarmila Straková.

Paní Jarmila vlastní panenky malé, velké, zachovalé i ty, na kterých se podepsal čas. Většina panenek je ale něčím zajímavá, ať už svým provedením, určením anebo příběhem, který k nim patří. Jednou ze zajímavých panenek je například látková panenka blíže neurčeného stáří, která pravděpodobně sloužila jako chodící panenka. Princip byl ten, že si ji děti připevnily k nohám pomocí gumy, chytili ji za ruce a procházka mohla začít.

Neobvyklé panenky s příběhem

Další neobvyklou panenkou je panenka s přezdívkou Jožin z bažin. „To je panenka, kterou mi před třemi týdny přivezl synovec z Rumunska. Když projížděl horami, uviděl tam v bažinách ležet panenku miminka, která byla ve velmi špatném stavu. Panenka dostala nové tělo, protože to staré bylo úplně rozsypané. Na výstavě bude možné vidět i fotky, jak panenka původně vypadala,“ doplnila paní Straková.

Součástí výstavy budou i různé doplňky pro panenky, například postýlky, oblečky nebo kočárky. A právě kočárků by mělo být v sobotu v Chudenicích hodně. Dokonce se tady pokusí o zápis do knihy rekordů. „Zápis se bude týkat toho, že uděláme průvod Chudenicemi s kočárky pro panenky a s panenkami. Každý kdo na průvod dorazí, navíc obdrží pamětní list, jako upomínku na účast v pokusu o rekord,“ řekl starosta Ludvík Pouza.

Pokud by někdo chtěl přispět svojí účastí, může se v sobotu s kočárkem pro panenky zaregistrovat mezi 12 a 13. hodinou u budovy městyse Chudenice. Průvod vyrazí ve 13. hodin a cíl bude v zámku, kde na děti budou čekat zmíněné panenky, šumavská strašidla a také program plný her a soutěží. Všechny děti budou mít jako dárek ke Dni dětí vstup na zámek i na hry zdarma.

autor: jik
Spustit audio